Convocarea anuală a preoților militari din Armata României, la Palatul Patriarhiei

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la lucrările Convocării anuale a preoților militari din Armata României, eveniment găzduit joi, 5 octombrie, de Palatul Patriarhiei din București. În intervenția sa la deschiderea lucrărilor convocării, ministrul Tîlvăr a subliniat rolul esențial pe care îl au preoții militari în sprijinul acțiunilor militare și în menținerea valorilor și principiilor morale, în cadrul Armatei României.

Prin misiunea pe care o desfășurați, aduceți lumină și încredere în inimile celor care poartă uniforma militară. Rolul dumneavoastră, al preoților militari, nu se rezumă doar la săvârșirea slujbelor religioase, ci se extinde și la consilierea și susținerea militarilor și a familiilor acestora în momente dificile, precum și la promovarea valorilor etice”, a transmis Angel Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr a evidențiat colaborarea permanentă dintre Armată și Biserică, două instituții fundamentale ale statului, învestite cu încrederea cea mai mare din partea românilor. „Ambele instituții ne încurajează să ne dezvoltăm, atât pe plan individual, cât și ca națiune, subliniind importanța valorilor etice și a respectului pentru demnitatea umană în cadrul societății noastre. Colaborarea dintre Armată și Biserică reprezintă un model de parteneriat și sinergie care ne îmbogățește societatea și contribuie la coeziunea noastră națională”, a declarat ministrul apărării naționale.

În cadrul evenimentului, organizat de Secția Asistență religioasă a Statului Major al Apărării, în perioada 4 – 6 octombrie, ofițeri de rang înalt din MApN și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București au susținut prelegeri pe teme legate de misiunea asistenței religioase și statutul clerului militar în cadrul Armatei Române.

Armata și Biserica, două instituții fundamentale ale Statului Român, și-au reluat colaborarea după 1989, iar Statutul preoților militari a fost stabilit prin Legea 195/2000, aceștia fiind definiți ca personal militar clerical, asimilați ofițerilor, însă cu statut de ne-combatanți. În cei aproape 30 de ani de la reluarea asistenței religioase în structurile Armatei Române, preoții și-au dovedit credința și patriotismul, asistând și sprijinind spiritual militarii români dislocați în teatrele de operații de pe mai multe continente, precum și pe cei care slujesc Patria în interiorul granițelor naționale.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *