Coșmarul româncei condamnate pe nedrept la 13 ani de pușcărie în China. Gorghiu (Justiție): „Va mai dura…”

Clipe extrem de dificile pentru o româncă condamnată la 13 de închisoare în China. Tatăl ei se luptă ca această să fie adusă la un penitenciar din țara noastră, iar Marius Balo, românul care a petrecut 8 ani într-o închisoare din China, face apel către autorități, pentru a o aduce pe femeie în țară.

Alina Irina Apostol avea doar 28 de ani atunci când a fost arestată în China, în anul 2017, sub acuzația de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, tânăra era traducătoare de limbă chineză, iar într-o scrisoare deschisă scrisă de către Marius Balo, acesta spune că nu crede că tânăra va rezista condițiilor din închisoare.

„Iubiți prieteni, Numele meu este Marius Balo, sunt teologul clujean care a fost închis timp de 8 ani de zile în China comunistă. După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui”, a scris acesta, potrivit informațiilor oferite de către adevarul.ro.

Procedura de aducere în țară a Alinei Apostol, românca închisă în China pentru fraudă bancară, este una extrem de complicată și va mai dura până când statul român va obține de la autoritățile chineze înțelegerea pe care o solicită, a spus, joi, Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Întrebată, joi, de jurnaliști, despre cazul Alinei Apostol, românca acuzată de fraudă cu cardul bancar și condamnată în China la 13 ani de închisoare, ministrul Justiției, Alina Gorghiu a sous că instituțiile statului român fac tot ceea ce este „uman și legal posibil” pentru a o aduce în țară.

Este vorba de o persoană condamnată pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă cu card bancar pe teritoriul Republicii Populare Chineze. Sentința a fost recunoscută de Curtea de Apel București care a adaptat pedeapsa în conformitate cu legislația românească. Acest caz a fost adus la cunoștința autorităților române în amrtie 2020, iar de atunci vreau să vă spun că instituțiile din România au făcut tot ce este legal și uman posibil pentru a rezolva situația”, a spus Alina Gorghiu.

Gorghiu a menționat că nu doar că nu a fost pasiv în ultimii 3 ani Ministerul Justiției, dar chiar fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit cu tatăl femeii condamnate în China. De asemenea, săptămâna viitoare va avea loc o altă întâlnire cu familia Alinei Apostol.

În momentul în care vă dau acest răspuns, chiar în această dimineață (joi – n..r) Ambasada României la Beijing ne-a comunicat stadiul în care se află comunicarea cu autoritățile din China. Vreau să vă spun că pe parcursul acestor luni, acestor ani, ne-am ocupat de tot ce înseamnă traducere cu privire la acte, am avut un dialog constant cu Ambasada de aici și cu Ambasada României de acolo, avem certitudinea că se fac la nivel instituțional toate demersurile, însă, din păcate trebuie să vă precizez că nici legislația statului chinez nu este foarte clară cu privire la procedura de transferare a persoanelor condamnate, în sensul că nu prevede niciun termen până la care statul chinez poate să dea curs solicitării unui stat străin cum este România în această procedură. Astfel, trebuie să fim corecți și să spunem că doar autoritățile chineze sunt cele care pot decide indiferent de diligența, de presiunea pe care o face statul român asupra predării efective a persoanei”, a mai spus Alina Gorghiu.

Alina Apostol a fost acuzată de fraudă cu cardul de credit și condamnată la 13 ani de închisoare. Tatăl româncei încearcă să facă tot ce poate pentru ca fiica lui să fie transferată într-un penitenciar din România. În sprijinul lui a venit și Marius Balo, românul care a stat 8 ani în pușcăriile din China. Balo a făcut și el apel la autoritățile române să o aducă în țară pe Alina Apostol și de miercuri, 1 noiembrie, a început greva foamei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *