Cutremur în Armată, la „omul lui Ciucă”: Uluitor ce s-a găsit la percheziții – 2.000 de tablouri și ceasuri de lux!

Aproximativ 2000 de tablouri și ceasuri valoroase au fost găsite vineri la perchezițiile DNA care îl vizau pe Generalul Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei, într-un dosar cu prejudiciu uriaș. Procurorii le-au găsit într-o casă dintr-o zonă rurală. Printre altele, este vorba despre mai multe ceasuri de lux: Rolex GMT – minim 30 k, Rolex oyster perpetuat – 35 k, Rolex date just – damă – 20 k, Hublot – 15 k, Roger Dubuis.

„La percheziţii, la generalul Cătălin Zisu s-au găsit peste 2.000 de tablouri care sunt în registrele MApN. Generalul a luat tablourile de la armată şi le-a dus acasă, unde este un adevărat muzeu”, au declarat surse judiciare, potrivit Mediafax.

Pe lângă tablourile descoperite în urma perchezițiilor, generalul Cătălin Zisu mai deținea și foarte multe ceasuri de lux, care au fost ridicate de anchetatori pentru a se stabili proveniența lor și sumele cu care au fost achiziționate.

Vineri, la primele ore ale dimineții, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au percheziționat Complexul Hotelier Militar Haiducului, acolo unde locuiește controversatul general-locotenent dr. Cătălin Zisu, care este cunoscut și ca „Omul lui Nicolae Ciucă”.

Ancheta DNA l-ar viza și pe Ștefan Zisu, fiul generalului, iar procurorii anticorupție vizează „lucrări neefectuate” și „abuz în serviciu” după ce generalul cu 3 stele Cătălin Zisu ar fi dat un contract pentru extinderea Cimitirului Ghencea Militar către omul de afaceri Ionel Olteanu.

Conform declarației de avere din anul 2024, generalul cu 3 stele Cătălin Zisu, aflat aproape de pensionare, are o soldă anuală de 182.259 RON. Totodată, generalul cu 3 stele primește și o normă de hrană + dreptui echipament, în valoare de 17.253 RON anual. La un calcul simplu, generalul Cătălin Zisu încasează anual 199.512 RON, respectiv 16.600 de lei pe lună.

Surse judiciare au declarat, potrivit sursei citate, că din probatoriul administrat în cauză, până în prezent, „se reține că există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că au fost săvârșite mai multe activități infracționale, toate subordonate interesului de a credita în mod nejustificat și nelegal antreprenorul Garden Center Grup SRL cu suma de 11.959.654,87 lei, care au implicat articole de lucrări referitoare la evacuare pământ/moloz și la pământ de umplutură (n.red. – în contextul contractului atribuit pentru extinderea Cimitirului Ghencea Militar), în condițiile în care acestea nu au fost realizate în realitate”.

Aceleași surse judiciare au mai declarat că generalul Cătălin Zisu ar fi dat acest contract în urmă cu doi ani către afaceristul Ionel Olteanu.

„Pe hârtie au fost trecute lucrări care, în realitate, nu au fost executate. Sunt percheziții în Ilfov și în județul Giurgiu, la sedii ale unor societăți comerciale. Dosarul a fost deschis la sesizarea din oficiu a procurorilor militari DNA”, au precizat sursele judiciare.

Generalul Zisu, anchetat de DNA, conexiuni cu fostul șef DGIA și directoarea Spitalului Militar

Ies la iveală noi detalii legate activitatea generalului Cătălin Zisu, care a ajuns în atenția procurorilor DNA. Potrivit unor surse menționate de „Independent news”, acesta ar fi avut legături cu Marian Hăpău, fostul șef al Direcției de Informații a Apărării. Vineri, procurorii DNA au făcut zeci de percheziții în acest dosar.

Conform surselor, Cătălin Zisu și Marian Hapău ar fi ajutat-o pe Florentina Ioniță- Radu să ajungă la conducerea Spitalului Militar Central.

Mai mult, șeful Comandamentului Logistic Întrunit al Armatei ar fi implicat în afaceri imobiliare alături de generalul Marian Hăpău, fost șef al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA) și de general-maior Florentina Ioniță-Radu, actualul director al Spitalului Militar Central „Dr. Carol Davila”, arată Independent News. Conform surselor menționate, planurile generalilor ar fi fost puse în aplicare prin intermediul firmei SC Mario Impex 93 SRL. Soțul acesteia deține împreună cu Aurel Mihai Neacșu, SC Mario Impex 93 SRL, se arată în declarația sa de avere. Compania  activează în domeniul „închirierii și subînchirierii bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” . Generalul Cătălin-Ștefăniță Zisu ar deține investiții imobiliare comune cu generalul Marian Hăpău și cu soții Ioniță-Radu pe litoral.

Anterior, Florentina Ioniță-Radu a fost asociată și chiar administrator al SC Mario Impex 93, potrivit informațiilor disponibile în Registrul Comerțului. În plus, generalul Zisu ar avea investiții și în Sinaia.

Vineri, procurorii DNA au făcut verificări la Comandamentul Logistic Întrunit al Armatei a efectuat percheziții într-un dosar de fraudă, cu un prejudiciu de peste 2,4 milioane de euro.

Dosarul îl vizează pe generalul Cătălin-Ștefăniță Zisu, comandantul Logisticii Armatei Române. Percheziții au avut loc și la Hotelul „Haiducul”.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe case și mașini

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu poliţiştii din cadrul D.G.P.M.B – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și ai Serviciilor de Investigare a Criminalităţii Economice – Sectoarele 1-6, au efectuat un număr de 25 percheziţii domiciliare în București, Ilfov și Dâmbovița, în cadrul unui dosar penal care vizează săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul construcțiilor. În urma punerii în aplicare a mandatelor de percheziție domiciliară, au fost identificate și ridicate înscrisuri utile cauzei în vederea continuării cercetărilor, transmite Mediafax.

„La data de 10.02.2025, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 7 suspecți persoane fizice pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal și complicitate la evaziune fiscală, prev. de 48 alin 1 Cod penal raportat la art. 9 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.

La data de 13.02.2025, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a pus în mișcare acțiunea penală împotriva celor 7 persoane fizice pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală sus-menționate. În fapt, în sarcina persoanelor acuzate s-a reținut că, în perioada 2019-2022, au creat si implementat un mecanism infracțional prin care au diminuat semnificativ taxele si impozitele datorate către bugetul de stat prin înregistrarea în documentele contabile și prin declararea fiscală a unor achiziții fictive de bunuri și servicii de la mai multe societăti furnizoare, cauzând astfel bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 795.157 lei”, potrivit unui comunicat de presă.

Față de un număr de 6 inculpați s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului cu privire la toate bunurile mobile și imobile aparținând inculpaților și societăților comerciale, în calitate de părți responsabile civilmente, dar și măsura asigurătorie a popririi cu privire la sumele aflate în conturile bancare sau care vor credita conturile bancare, până la concurenta sumei de 795.157 lei. Măsura asigurătorie a sechestrului a fost efectiv aplicată asupra unui număr de 9 imobile (case, apartamente, terenuri) și 6 autovehicule.

Zisu a ajuns general cu trei stele fără să aibă pregătirea necesară

Apar dezvăluiri revoltătoare privind modul în care generalul Zisu ar fi ajuns să ocupe prestigoasa funcție, fără să aibă pregătire în domeniu. Cătălin Zisu a ajuns general fără să fi absolvit Masterul de Comandă de la Universitatea Națională de Apărare, obligatoriu pentru a obține funcția de comandant. „Este ca și cum ai urma facultatea, dar nu ai făcut niciodată liceul”, a declarat, în exclusivitate pentru MEDIAFAX, o sursă din sistem. Sursa din sistem arată că ceea ce a apărut public din dosarul generalului Zisu reprezintă „ 5% din ce a făcut el”.

„Îl cunosc foarte bine, că am fost colegi. El este general, însă el nu a absolvit cursul de generali la Universitatea Națională de Apărare, Academia Militară de Studii din București. Deci el are 3 stele. Este imposibil să se întâmple așa ceva, dar la noi în armată și în România se mai întâmplă, din păcate. Ca să vă faceți o imagine sau o idee despre asta, e ca și cum ai avea facultate fără să ai liceul. Adică să ai 10 clase, pur și simplu. Să ai o facultate, vezi, doamne. Cam așa ceva este el. Nu poți să fi nici măcar comandant de batalion fără să ai Academia de Înalte Studii. El a devenit comandantul Comandamentului Logistic Întruit cu 3 stele fără să aibă absolvită Universitatea Națională de Apărare. Ca să fii comandant trebuie să treci obligatoriu pe la această instituție prestigioasă”, a declarat fostul ofițer pentru MEDIAFAX.

Acesta a mai spus că tot ce înseamnă achiziție în armată a trecut pe la Zisu, pe la Comandamentul Logistic Întrunit.

„Deci sunt mult mai multe de găsit pe la el. Astea (care au ieșit până acum – n.r.) sunt floare la ureche. Deci vă dați seama, un om care nu a absolvit Universitatea Națională de Apărare, să fie general cu 3 stele și să comande. Este exclus”, a mai spus sursa citată.

Întrebat dacă a urmat, totuși, alte cursuri, dintre cele din CV-ul lui Zisu care să suplinească acest curs de generali de la Universitatea Militară, sursa a spus că acest curs este obligatoriu.

„Are, vă dați seama, doctorat. Păi l-a făcut la Oprea (generalul Gabriel Oprea – n.r.). (…) Nu sunt neamuri, sunt mână-n mână acolo, că și ăla tot logistician a fost. Tot pe la Comandamentul Logistic. Înțeleg că mai are și o facultate, nu mai știu. Are, are, cred că da. A fost tot așa făcută la fără frecvență, de 2 lei, aiurea în tramvai. Eu vreau să vă spun că este imposibil, inadmisibil să fii comandant, să ai 3 stele și tu să nu treci până la Universitatea Națională de Apărare. Care (Masterul de Comandă – n.r.) era 2 ani, acum este 1 an”, spune fostul coleg al lui Cătălin Zisu.

Cătălin Zisu a primit una dintre stele de la fostul președinte Traian Băsescu. Sursa citată de MEDIAFAX spune că Zisu nu era „chiar omul Băsescu”: „El a fost omul oricui. El este ca un șarpe, s-a dus peste tot, s-a prelins la oricine, la miniștri”.

Fostul ofițer spune că trebuie verificate toate achizițiile de la Comandamentul condus de Zisu, pentru că acesta este acolo de 20 de ani.

„Nu l-a schimbat nimeni. Toți comandanții s-au mai schimbat. Singurul care l-a schimbat pe Zisu a fost domnul ministru Dobrițoiu și l-a reglat și pe el imediat. Dobrițoiu l-a schimbat din funcție. Pentru că știa el de ce. Și el a stat acolo non-stop, non-stop. Nu l-a schimbat nici dracu”, spune sursa.

Fostul ofițer mai spune că este sigur că odată cu Zisu vor pica și alții: „Bine, dacă ancheta vrea să fie serioasă și vrea să-și facă treaba. Pentru că el n-a făcut de capul lui. El n-a făcut de capul lui. Deci el a primit și el undă verde, stânga – dreapta. Achizițiile nu le-a semnat doar el. Vă dați seama? Și aici e vorba de achiziții de tehnică militară, de corvete, de tancuri, de multe, multe, multe… De sisteme de antiaeriană și altele și altele. Care, obligatoriu, treceau pe la el, fără discuție. Nu mai spun celelalte lucruri, pentru că el a luat tot ce înseamnă hotelurile și centrele de recreere ale militarului. Acolo el spunea da sau ba”.

Pentru a putea ocupa funcția de comandant (funcție) ofițerii în activitate trebuie să urmeze anumiți pași. Primul și cel mai important este să urmeze un curs de 2 ani / 1 an de Master de Comandă din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare.

Prin această formă de pregătire ofițerul poate accede la funcția de comandant Batalion, iar ulterior prin accederea la cursul de generali, poate încadra funcția de comandant de brigadă (gradul de general de brigadă – o stea).

Cătălin Zisu are 59 de ani. A devenit cel mai tânăr general din Armata României, la vârsta de 37 de ani.

„Gl. Cătălin Zisu nu a obținut titlul de doctor grație gl.(r) Gabriel Oprea. Președintele UMPMV nu i-a fost conducător de doctorat, titlul nu a fost obținut într-o instituție de învățământ în care Oprea a fost profesor și nu are nicio legătură cu acest doctorat”, transmite UMPMV.

„l. Cătălin Zisu nu a obținut titlul de doctor grație gl.(r) Gabriel Oprea. Președintele UMPMV nu i-a fost conducător de doctorat, titlul nu a fost obținut într-o instituție de învățământ în care Oprea a fost profesor și nu are nicio legătură cu acest doctorat”, transmite Asociația Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, organizație înființată și condusă de Gabriel Oprea.

„Mascaţii” au descins, vineri dimineaţă, acasă la unul dintre cei mai influenţi generali din România. Surse judiciare au declarat în exclusivitate pentru că domiciliul generalului de trei stele Cătălin Zisu este percheziţionat în aceste momente într-un dosar instrumentat în secret.

Potrivit surselor juridice, ancheta nu l-ar viza doar pe generalul Cătălin Zisu, ci şi pe fiul acestuia, în cauză existând suspiciuni cu privire la efectuarea unor lucrări în fals.

Generalul de 3 stele Cătălin Zisu este unul dintre cei mai importanţi comandanţi din structurile Armatei române, ocupându-se de Logistica MApN. Gradul de general i-a fost acordat la 37 de ani, fiind cel mai tânăr general din armata română. Ulterior, în 2006, a obţinut titlul de doctor graţie generalului Gabriel Oprea, iar preşedintele de atunci, Traian Băsescu, i-a conferit şi a doua stea de general în 2007. A treia stea a primit-o în 2011.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *