Dan Dungaciu, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu

Direcția Națională Anticorupție l-a trimit în judecată, joi, pe analistul Dan Dungaciu (55 de ani), profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București și fost director, timp de 12 ani, al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române.

Dungaciu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptele având loc între 2017 și 2022, în perioada în care era director al Institutului. Contactat de G4Media.ro, Dungaciu a declarat: „Nu știu, o să mă lămuresc”, evitând să spună și dacă a fost audiat de procurori în faza de cercetare penală.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, în acest moment fiind în faza de Cameră Preliminară. Parte civilă în dosar s-a constituit Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

Conform unei dezvăluiri a jurnaliștilor din decembrie 2023, dată la care Dungaciu avea calitatea de suspect, cercetările DNA au început după o sesizare a Curții de Conturi care efectuase, anterior, un control la Institut.

Procurorii au descoperit că, în 2017, în calitate de director al Institutului, Dungaciu ar fi semnat un contract de împrumut de folosință și, ulterior, alte două acte adiționale, cu Asociația „Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS)”, în calitate de comodatar.

Prin aceste contracte au fost date spre folosință către LARICS, cu titlu gratuit și fără organizarea unor licitații publice, două spații situate în sediul ISPRI. Contractul s-a întins pe 5 ani, cuantumul chiriei neplătite de către LARICS fiind de 101.607 lei, sumă pentru care institutul s-a constituit parte civilă în dosarul de la instanță. Printre membrii fondatori ai LARICS se afla și Dungaciu.

Dan Dungaciu este unul dintre cei mai cunoscuți analiști de politică externă din România, fiind promovat asiduu de mass-media. De activitatea sa în calitate de director al ISPRI, post din care a fost schimbat în octombrie 2023, se leagă acuzații că nu a depus declarații de avere, fapt pentru care a fost amendat de Agenția Națională de Integritate, precum și faptul că, în mandatele sale, instituția ar fi devenit o platformă de promovare soft-power a intereselor Chinei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *