Descinderi DIICOT la instanțe: Sistemele informatice, accesate ilegal

Scandalul preluării ostile a sistemului informatic din instanțe la Ministerului Justiției, aparent aplanat după o serie de discuții, are și ecouri penale. După ce mai mulți șefi de instanțe s-au plâns că sistemele informație au fost accesate de persoane din afara instanțelor, DIICOT are în lucru mai multe dosar de criminalitate cibernetică referitoare la sistemele informatice din justiție. precizează surse judiciare pentru stiripesurse.ro.

Nu se cunosc deocamdată detalii despre anchetele DIICOT. Cert este că președinți instanțe, cum ar fi judecătorul Bogdan Mateescu (Tribunalul Vâlcea) și judecătoarea Dana Gîrbovan (Curtea de Apel Cluj), au informat Consiliul Superior al Magistraturii că sistemele informație au fost accesate inclusiv de pe conturi de la Ministerul Justiției create pe numele unei persoane decedate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a emis la finalul lunii august o circulară prin care informează toate instanțele din țară despre suspendarea imediată a procesului de centralizare IT, inclusiv a înrolării calculatoarelor și serverelor în sistemul gestionat de Ministerul Justiției. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisiei nr. 3 judecători – Digitalizare din data de 23 august 2024, în urma identificării unor vulnerabilități care ar putea compromite independența sistemului judiciar.

În circulară, CSM a subliniat că centralizarea infrastructurii IT la nivelul Ministerului Justiției creează riscuri majore, cum ar fi accesul neautorizat la informațiile sensibile din dosarele aflate pe rol. Înainte de această inițiativă, sistemele informatice din instanțe erau gestionate descentralizat, fiecare instanță având propria bază de date. Acest mod de organizare asigura că informațiile judiciare nu erau accesibile din afara sistemului judiciar.Potrivit CSM, centralizarea ar permite controlul, manipularea și accesarea neautorizată a datelor de către persoane din afara autorității judecătorești, fără un mecanism eficient de supraveghere. În special, ar putea fi compromis secretul deliberării, esențial pentru integritatea și imparțialitatea procesului judiciar.

Ministerul Justiţiei a anunţat, pe 18 septembrie, că a propus cedarea contului cu cele mai ridicate drepturi de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în vederea reluării în parametrii normali a activităţii instanţelor.

CSM s-a arătat nemulțumit de cele comunicate de Ministerul Justiției. „Consiliul Superior al Magistraturii ia act cu surprindere de poziția exprimată de Ministerul Justiţiei, care a prezentat public un conținut al discuțiilor ce comportă nuanțări semnificative, mai ales că minuta întâlnirii nu a fost semnată şi nici agreată, înainte de comunicarea publică a ministerului, şi nici nu poate fi semnată în forma comunicată de acesta.Astfel, ceea ce s-a agreat în cadrul discuțiilor respective, la nivel de principiu, a fost faptul că sistemul preconizat a fi dezvoltat nu poate rămâne să fie gestionat în cadrul puterii executive, ci trebuie transferat la autoritatea judecătorească, una dintre variante putând implica şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Soluţia tehnică prezentată de minister în comunicatul de presă, de cedare a unuia dintre conturile de administrare a domeniului just.ro către Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezintă unul dintre mai multe scenarii de lucru prezentate şi nu putea fi agreată pe loc, întrucât necesită o analiză tehnică aprofundată a consecințelor unui astfel de demers”, transmitea CSM în aceeași zi.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *