Dezvăluirile unui ofițer sub acoperire: „În România, drogurile, canabisul, vin din Albania și Spania”

Un ofițer român antidrog a vorbit sâmbătă, la Antena 3, sub protecția anonimatului, despre traseul drogurilor și profilul traficantului. Principalele declarații:

– „Colegii mei și cei care fac parte din structurile antidrog își dau interesul foarte mult pentru combaterea de droguri și noi nu am considerat niciodată lupta pierdută (…) în 2022 structurile antidrog împreună cu procurorii DIICOT au reținut și arestat 1.292 de persoane, că sunt aproape 1.000 de acțiuni la nivel național în 2022, că anul acesta suntem cu plus 20% la persoane reținute, că grupările de criminalitate organizată, cred eu, că au înțeles mesajul, cel puțin de la structurile antidrog că suntem prezenți în stradă, că suntem foarte concentrați și că ne facem treaba. Situația antidrog este într-o continuă schimbare, lumea drogurilor este în schimbare”

– „România nu are cea mai mare problemă legată de consumul de droguri. Avem o problemă, este adevărat, avem o problemă în Uniunea Europeană de disponibilitatea tuturor tipurilor de droguri pe piață și vorbim de cocaină, vorbim de cannabis, vorbim de noi substanțe psihoactive, așa numitele designer drugs sau etnobotanice care sunt prezente, nu le putem ignora. Granițele noastre nu mai sunt închise. Oamenii, tinerii noștri, adulții călătoresc. Călătoresc în Spania, călătoresc în Olanda, vizitează Amsterdam, vizitează Barcelona. Toată lumea știe că în Amsterdam poți să-ți faci rost de un joint și să-l fumezi și a devenit ani de-a rândul o destinație propice pentru consumul de droguri. Amsterdam. Dar trebuie să nu ne mai ferim să spunem lucrurilor pe nume. În România nu avem o destinație pentru traficul de droguri la nivel european”

– „Dacă mă refer la Spania, colegii noștri se confruntă cu o inundare a pieței de cannabis, a pieței legale de cannabis cu cannabis din Maroc. E clar, cannabisul acela, un surplus pentru Spania, ăși urmează ruta inclusiv către România, către Germania, către Franța. Vorbim aici de trafic internațional de zeci de tone.Tone de cannabis disimulat în marfă legală, care e transportată peste tot în spațiul Schengen și ajunge inclusiv în România, prin colete, prin compartimente ascunse ale unor autovehicule, rețele coordonate de către marocani, de către spanioli, de către români, de către albanezi”

– „Dacă vorbim de cannabis, care este unul dintre cele mai consumate droguri din România, acesta clar vine din Albania și din Spania. Sunt două țari care au un surplus de acest drog și unele îl și produc, având în vedere clima, având în vedere criminalitatea organizată și clar aceste grupări distribuie inclusiv către România. (…) Toți facem eforturi pentru a diminua această inundare a pieței europene cu droguri, inclusiv în România, dar este din ce în ce mai provocator”

– „Profilul traficantului este acela al întreprinzătorului care nu are nimic de pierdut. El vrea să-și vândă drogul cu orice preț, lipsă de empatie generată inclusiv de consumul de droguri și cel care privește consumatorul ca pe un potențial client și pe oricine ca pe un potențial client. Scopul e să-și vândă drogul, nimic altceva. Nu să ajute, nu să facă parte din anturaj, ci doar să facă din ce în ce mai mulți bani”

„Mecanismele create de către noi, cel puțin la nivelul Poliției Române, sunt destul de bine studiate și stabilite, astfel încât să riscăm doar atât cât este nevoie. Dar ne bazăm foarte mult pe pasiunea ofițerilor, ne bazăm foarte mult pe creativitatea lor și pe creativitatea în cadrul anchetei. Clar sunt niște riscuri asumate care sunt dincolo de cele care pot fi compensate cumva. Meseria asta o faci în primul rând din pasiune, apoi pentru că vrei să-ți atingi scopul în investigație și atunci nimic nu mai contează. Dar sunt mecanisme care ne protejează și pe care le putem aplica cu răspundere. Este mai mult decât în filme și este frumos și încurajez pe toată lumea să aleagă o astfel de meserie”

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *