Dialog româno-sloven în domeniul Apărării. Tîlvăr (MApN), schimb de opinii privind situația de securitate din regiunea Balcanilor de Vest și a Mării Negre

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 28 martie, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Slovenia, o întâlnire bilaterală cu omologul său, Marjan Šarec.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte care au vizat aprofundarea dialogului politico-militar și cooperarea în domeniul apărării, plecând de la apartenența ţării noastre şi a Sloveniei la NATO și UE.

România ar aprecia în mod deosebit o contribuție cu trupe a Sloveniei în țara noastră. Acest lucru ar reprezenta o expresie clară a solidarității aliate. Bineînțeles, ne dorim consolidarea relației noastre la nivel politico-militar și mă bucur că acest lucru produce rezultate concrete. Susținem Centrul de Excelență pentru Vânători de Munte din Poljce şi mulțumim pentru interesul arătat Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) de la București“, a afirmat ministrul român al apărării.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind situația de securitate din regiunea Balcanilor de Vest și a Mării Negre, cu accent asupra impactului războiului de agresiune declanșat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei și necesității continuării sprijinului internațional pentru Ucraina.

Trebuie să rămânem uniți și să continuăm să sprijinim Ucraina pentru respectarea dreptului internațional și a valorilor democratice“, a declarat ministrul Tîlvăr.

Totodată, cei doi oficiali au discutat și despre situația de securitate la nivel regional și global, recunoscând că trecem printr-o perioadă de provocări securitare.

În plan bilateral, ambii demnitari au subliniat necesitatea de a consolida cooperarea și în formatele internaționale din care fac parte, ca element esențial pentru asigurarea stabilității și păcii pe termen lung.

Ministrul român a mulțumit omologului său pentru sprijinul oferit de Slovenia în cadrul Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM-CC), inițiativă regională a cărei președinție rotativă este deținută de România. În context, a evidențiat importanța aderării Republicii Moldova, ca membru cu drepturi depline, pe timpul reuniunii miniștrilor apărării SEDM de la Ankara, din luna noiembrie 2023. Astfel, a fost recunoscut rolul SEDM pentru creșterea rezilienței în Balcanii de Vest și R. Moldova.

În final, miniștrii Tîlvăr şi Šarec au reiterat angajamentul ferm al României și Sloveniei de consolidare a securității și stabilității regionale și internaționale și au convenit să continue dialogul și cooperarea pentru a face față provocărilor comune de securitate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *