Doliu în Armata Română: A murit cel mai longeviv veteran de război, avea 108 ani și a participat la luptele de la Cotul Donului

Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, a încetat din viață la vârsta de 108 ani, fiind cel mai longeviv veteran de război.

„O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare”, se arată în anunțul Primăriei orașului Mioveni.

„Generalul Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa în condiții extreme în timpul marelui război este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta. În anul 2022 a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Această onoare i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate în orașul Mioveni. După încheierea războiului, Generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică. A lăsat o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format, împărtășindu-și cunoștințele și experiența sa de viață. Printre realizările sale notabile se numără și înființarea Muzeului Cula Racovița. A adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale. Dumnezeu să-i odihnească în pace sufletul!”, se mai spune în anunț.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *