Dosar DIICOT la Constanța: Sportive de bob și sanie, obligate de antrenor să se prostitueze pentru sponsorizări. Radu Mazăre, audiat
Polițiștii de la Crimă Organizată și DIICOT au făcut, miercuri, mai multe percheziții într-un dosar în care un antrenor de la Federația de Bob și Sanie este suspectat că ar fi obligat mai multe sportive să se prostitueze. Astăzi, 9 octombrie, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane – Biroul de Combatere a Traficului de Ființe Umane și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, desfășoară o acțiune operativă, constând în efectuarea unor percheziții domiciliare și punerea în executare a unor mandate de aducere, în municipiul Constanța.
Acțiunea vizează prinderea unor persoane care, profitând de autoritatea, funcțiile deținute, starea de dependență emoțională și aservire a victimelor, ar fi exploatat sexual, prin obligare la practicarea prostituției, mai multe tinere sportive ce ar fi făcut parte dintr-un lot național feminin de sporturi de iarnă, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale, sub forma unor sponsorizări pentru acest lot.
Două persoane sunt cercetate în cadrul dosarului penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată, influențarea declarațiilor și complicitate la trafic de persoane în formă continuată.
Astfel, spre sfârșitul anului 2013, având funcția de antrenor al lotului național feminin de sporturi de iarnă, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la diferite intervale de timp, principala persoană cercetată ar fi recrutat 3 victime, identificate până în prezent, prin abuz de autoritate, inducere în eroare cu privire la obținerea unor performanțe sportive interne și internaționale, în scopul exploatării sexuale, prin obligarea la practicarea prostituției, scop ce ar fi fost atins, exploatarea acestora având loc până la sfârșitul anului 2019.
În scopul realizării activității infracționale, persoana cercetată le-ar fi adăpostit pe acestea într-un imobil din municipiul Constanța și transportat în țară și în străinătate, unde le-ar fi constrâns fizic și moral să întrețină acte sexuale cu bărbați, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale, sub forma de sponsorizări pentru lotul respectiv.
De asemenea, în cursul lunii mai 2023, aceasta ar fi efectuat demersuri pentru ca una dintre victime să-și retragă sau să infirme declarația dată anterior în fața organelor de urmărire penală.
În ceea ce o privește pe cea de-a doua persoană cercetată, aceasta ar fi pus la dispoziție, cu titlu gratuit, spațiile de cazare pe care le-ar fi deținut, sportivelor lotului național feminin de sporturi de iarnă, însă, ar fi impus, ulterior, cheltuieli fictive de cazare și masă, ar fi efectuat anumite plăți reprezentând sponsorizări, fiind principalul beneficiar al serviciilor sexuale la prestarea cărora ar fi fost obligate victimele.
Datele obținute până în prezent au relevat faptul că persoanele cercetate ar avea un stil de viață ridicat, ar deține sau utiliza imobile și autoturisme de lux, ar frecventa cluburi exclusiviste din România, în special din municipiul Constanța, dar și din străinătate, unde s-ar desfășura campionate internaționale, acestea fiind alte elemente circumstanțiale care ar fi condus la starea de dependență emoțională și aservire a tinerelor exploatate.
Totodată, din probele existente la dosar, rezultă multe aspecte conform cărora principala persoană cercetată ar fi identificat, într-o manieră calificată, vulnerabilitatea fiecărei sportive, adaptându-și metodele de manipulare la nevoile fiecăreia, pentru a le exploata sexual cu scopul de a-și satisface dorințele sexuale sau ale oamenilor de afaceri din anturajul său și pentru a câștiga o formă de respect sau de apreciere din partea acestora.
Deși acesta ar fi promovat în fața sportivelor ideea că dacă vor întreține relații sexuale cu oamenii de afaceri, vor obține atât sume de bani și alte servicii pentru ele sau pentru lot, cât și influență în societate, s-a constat că acest motiv ar fi constituit și principalul mod de aservire a sportivelor pentru a accepta solicitările lui, întrucât le-ar fi „dovedit” că este preocupat pentru binele lor.
În fapt, sumele de bani provenite din decontările frauduloase reprezentau o recompensă pentru serviciile sexuale oferite acestuia și persoanelor din anturajul lui și o modalitate de a le menține în starea de dependență emoțională, în scopul exploatării sexuale.
Pentru prinderea persoanelor cercetate, indisponibilizarea bunurilor folosite la săvârșirea infracțiunilor și a profitului infracțional, precum și pentru identificarea de alte mijloace de probă, sunt efectuate 2 percheziții domiciliare la adresele acestora, puse în executare 2 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor și citați alți 3 martori care ar avea cunoștință despre activitățile infracționale desfășurate de acestea.
La finalizarea activităților operative, două persoane vor fi conduse de către polițiști la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în vederea dispunerii măsurilor legale de către procurorul de caz.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.
În vederea continuării cercetărilor și după efectuarea acțiunii, întrucât acest caz denotă modalități subtile prin care victimele sunt recrutate și exploatate, modalități greu de sesizat, având în vedere circumstanțele în care s-au aflat ori se află, în cazul în care alte persoane se regăsesc într-una din situațiile din starea de fapt expusă, sunt rugate să apeleze la sprijinul organelor de urmărire penală, de îndată.
Radu Mazăre, audiat la DIICOT în dosarul antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie
Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, a ajuns, miercuri la DIICOT, unde a fost chemat să fie audiat în dosarul în care antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie al României, Paul Neagu, este acuzat că a recrutat trei sportive „prin abuz de autoritate şi inducere în eroare cu privire la obţinerea unor perfomanţe sportive interne şi internaţionale” şi le-a constrâns să se prostitueze în ţară şi străinătate (Germania, Monaco şi Letonia).
Întrebat dacă a beneficiat de serviciile oferite de Paul Neagu, Mazăre a răspuns în fața sediului DIICOT: „Ăăă, nu erau genul meu, erau sportive…”. El a adăugat că antrenorul lotului feminin de bob și sanie nu i-a facilitat nicio întâlnire cu vreo sportivă.
Dar ce legătură aveți cu el?, l-au întrebat jurnaliștii. „Da, îl cunosc, l-am văzut cu două dintre sportive de două ori cred, eram și cu actuala mea soție, știu că era antrenorul echipei e bob, de la Primărie l-am ajutat că avea scris pe bob ‘Mamaia’”, a declarat Radu Mazăre.
Procurorii susţin că, în perioada 2013 – 2019, suspectul Paul Neagu, în calitate de antrenor al unui lot naţional feminin de sporturi de iarnă, a recrutat trei persoane vătămate, prin abuz de autoritate şi inducere în eroare, cu privire la obţinerea unor perfomanţe sportive interne şi internaţionale, în scopul exploatării sexuale, prin obligarea la practicarea prostituţiei. Ulterior, Paul Neagu le-a adăpostit pe victime în incinta sediului social aparţinând unui centru sportiv situat în municipiul Constanţa şi le-a transportat în ţară şi în străinătate, respectiv în mai multe locaţii din municipiul Constanţa, precum şi pe teritoriul Germaniei, Principatului Monaco şi Letoniei.
„Astfel, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, de ataşamentul emoţional şi ulterior de starea de sănătate psihică precară, suspectul le-a constrâns fizic şi moral să întreţină acte sexuale cu persoane de sex masculin, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale, sub forma unor sponsorizări oferite lotului naţional feminin de sporturi de iarnă. De asemenea, la data de 04.05.2023, în scopul determinării uneia dintre persoanele vătămate să îşi retragă ori să îşi schimbe declaraţiile pe care le-a dat în prezenta cauză, suspectul a abordat victima prin intermediul unei aplicaţii mobile şi i-a transmis un document care conţinea un text redactat, pe care urma să îl autentifice în faţa unui notar public, pentru a contrazice cele declarate de către victimă. Ulterior, la data de 08.05.2023 suspectul a însoţit-o pe victimă la un birou notarial de pe raza municipiului Constanţa, în vederea autentificării înscrisului sus-menţionat, document care, ulterior, a şi fost depus la dosarul cauzei de către persoana vătămată, prin intermediul serviciilor poştale”, transmite DIICOT într-un comunicat de presă.
Procurorii mai spun că Paul Neagu a avut ca scop consolidarea relaţiilor de prietenie cu persoane influente, cu resurse financiare considerabile, acesta iniţiind contacte cu oameni de afaceri şi persoane publice cu influenţă, cunoscute în România şi în municipiul Constanţa.
Astfel, Paul Neagu a identificat, într-o manieră calificată, vulnerabilitatea fiecărei sportive, adaptându-şi metodele de manipulare la nevoile fiecăreia, pentru a le exploata sexual cu scopul de a-şi satisface dorinţele sexuale sau ale oamenilor de afaceri din anturajul său şi pentru a câştiga o formă de respect sau de apreciere din partea acestora.
În fapt, sumele de bani provenite din decontările frauduloase reprezentau o recompensă pentru serviciile sexuale oferite acestuia şi persoanelor din anturajul său şi o modalitate de a le menţine în starea de dependenţă emoţională, în scopul exploatării sexuale.
Totodată, în cauză se efectuează cercetări şi faţă de Nassar Ghaleb, cetăţean român de naţionalitate libaneză, care, în perioada 2013-2019, i-a acordat ajutor lui Paul Neagu, prin punerea la dispoziţie, cu titlu gratuit, a unor spaţii de cazare pe care le deţinea, sportivelor lotului naţional, impunând ulterior cheltuieli fictive de cazare şi masa, a efectuat plăţi reprezentând sponsorizări, fiind principalul beneficiar al serviciilor sexuale la prestarea cărora au fost obligate victimele.