Exercițiu demonstrativ de poliție aeriană întărită, alături de piloții turci, în Baza 86 Aeriană Borcea

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române și Forțelor Aeriene Turce desfășoară miercuri, 6 martie, un exercițiu demonstrativ de poliţie aeriană întărită.

Scenariul exercițiului cuprinde interceptarea unei aeronave „țintă”, reprezentată de un avion de transport C-27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, care va evolua pe traiectul de zbor Baza 90 Transport Aerian Otopeni – Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și retur. Piloții români și turci vor aplica procedurile NATO pentru astfel de situații, iar la finalul secvenței, după aterizarea la Baza 86 Aeriană de la Fetești, va fi prezentată o expoziție statică și un exercițiu de alertare a personalului implicat în astfel de misiuni.

În prezent, Forţele Aeriene Române execută în țara noastră, împreună cu militari din Forțele Aeriene Turce, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. Acestea contribuie la întărirea capacităţii de reacţie şi la descurajarea unor posibile acțiuni ostile, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Turce.

Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă, care se desfășoară pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *