Forțele Navale: Fregata „Regina Maria”, prezentă la ceremoniile dedicate sărbătoririi centenarului proclamării Turciei

Forțele Navale Române au participat cu fregata „Regina Maria” la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, care au avut loc în orașul turcesc Samsun, în zilele de 24 și 25 octombrie.

Fregata „Regina Maria”, cu un echipaj format din 190 de militari, a plecat luni, 23 octombrie, din portul militar Constanța, iar marți, 24 octombrie, marinarii militari români au fost întâmpinați, în portul Samsun, de o delegație a Forțelor Navale ale Turciei, condusă de reprezentantul Comandamentului Naval din Trabzon, comandorul Ibrahim Hakki Er. Programul escalei a cuprins o vizită oficială la guvernatorul provinciei Samsun, efectuată de comandantul fregatei „Regina Maria”, comandorul Mitel-Laurențiu Alexandru, precum și depunerea unei coroane de flori la monumentul dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk, primul președinte al Turciei moderne.

Echipajul fregatei „Regina Maria” a sărbătorit miercuri, 25 octombrie, Ziua Armatei României împreună cu membri ai comunității românești din Turcia, care au fost primiți la bord și au avut ocazia să interacționeze cu marinarii militari.

După plecarea din portul Samsun, nava militară românească a desfășurat un exercițiu în comun cu Forțele Navale ale Turciei, în apele teritoriale ale partenerilor, apoi a luat cap-compas portul militar Constanța, unde a acostat vineri, 27 octombrie.

Participarea fregatei „Regina Maria” la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia contribuie la consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Turcia în domeniul naval, precum și la dezvoltarea și interoperabilității dintre cele două Marine Militare aliate. 

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *