Forțele Navale: Nave militare, angrenate în misiuni NATO
Fregata „Regele Ferdinand” (F-221) a plecat joi, 31 octombrie, din portul militar Constanța pentru a participa la operația NATO ,,Sea Guardian”, în Marea Mediterană, în perioada 31 octombrie – 13 decembrie, anunță vineri Forțele Navale Române.
Operația este condusă de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) și are ca obiectiv principal descurajarea activităților ilegale în zona flancului sudic al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene, prin acțiuni de monitorizare a traficului maritim.
Prin participarea la „Sea Guardian”, Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate pentru asigurarea măsurilor colective de securitate maritimă și de combatere a terorismului în bazinul mediteraneean.
Lansarea operației NATO „Sea Guardian” a fost decisă la Summit-ul de la Varșovia din iulie 2016 cu scopul de a consolida siguranța traficului maritim în zona de responsabilitate. România are, până în prezent, șase participări la misiuni desfășurate sub egida acesteia.
Pe durata desfășurării operației, nava militară românească va face escale în porturi din Grecia și Italia, unde sunt planificate activități de diplomație navală și întrevederi cu oficialitățile civile și militare locale.
Fregata „Regele Ferdinand” este comandată de comandor Florian Tudorașcu și are la bord un echipaj format din 240 de militari.
De asemenea, dragorul maritim 29 „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a plecat vineri, 1 noiembrie, din portul militar Constanța, pentru a participa, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, alături de nave militare din Bulgaria și Turcia, la a treia activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BS TG (Mine Countermeasures Black Sea Task Group).
În perioada 4 – 9 noiembrie, gruparea navală va participa la Exercițiul multinațional POSEIDON 24, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei în vestul Mării Negre, unde va desfășura activități de asigurare a libertății de navigație și de neutralizare a posibilelor pericole pentru traficul maritim, precum minele marine aflate în derivă. La exercițiu va participa și nava maritimă pentru scafandri 284 „Grigore Antipa”, care va desfășura activități de instruire în comun în domeniul scafandreriei, asistenței medicale hiperbare, căutării și salvării pe mare, precum și în cel al apărării și luptei împotriva amenințărilor asimetrice.
Pe timpul misiunii, navele din grupul operativ MCM BS TG vor efectua escale pentru refacerea capacității de luptă în porturile Burgas (Bulgaria) și Constanța.
Dragorul maritim 29 „Locotenent Dimitrie Nicolescu” are la bord un echipaj format din 75 de militari și este comandat de locotenent-comandor Remus-Daniel Pintilii.
La data de 11 ianuarie 2024, la Istanbul, Turcia, în cadrul unei ceremonii oficiale, țara noastră a semnat Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM BS TG, cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima comandă a grupării este asigurată de Turcia, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024, urmând ca în primele șase luni ale anului 2025 să fie preluată de Bulgaria, iar în a doua jumătate de către Forțele Navale Române.