Forumul Judecătorilor invocă OCDE pentru a cere din nou modificări ale legilor justiției

Asociaţia Forumul Judecătorilor (FJR) din România transmite, luni, că legile justiţiei, adoptate în 2022 şi prezentate ca un real succes, s-au îndepărtat de la acest ideal, sistemul judiciar cunoscând un regres inacceptabil. Agistraţii afirmă că sunt urgent necesare reforme reale, care să pună în aplicare hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi cerinţele organismelor europene şi internaţionale relevante, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

„Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a luat act (din presa română) de cerinţele formulate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu privire la reformele necesare în domeniul justiţiei. Aceste solicitări sunt similare apelurilor pe care Asociaţia Forumul Judecătorilor din România le-a adresat autorităţilor române în ultimii ani, susţinând în mod continuu necesitatea adoptării unor reforme prin care justiţia română să recapete elementele necesare funcţionarii sale în baza principiilor independenţei, meritocraţiei, eficienţei şi responsabilităţii”, au transmis, luni, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Asociaţiei Forumul Judecătorilor din România.

Potrivit acestora, „noile legi ale justiţiei, adoptate în anul 2022 şi prezentate drept un mare succes, s-au îndepărtat de la acest ideal, sistemul judiciar cunoscând un regres inacceptabil”.

Reafirmăm că sunt urgent necesare reforme reale în justiţie, care să pună în aplicare hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi cerinţele organismelor europene şi internaţionale relevante, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. De altfel, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică reiterează observaţia privitoare la lipsa unor consursuri meritocratice privind promovarea magistraţilor, îndeosebi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, modalităţile de promovare bazate exclusiv pe o evaluare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de candidaţi pe parcursul întregii lor activităţi (însoţite de un interviu în faţa Secţiei pentru judecătrori a CSM în privinţa promovării la ÎCCJ) fiind contestate sistematic de o parte serioasă a sistemului judiciar pentru lipsa unui caracter cu adevărat meritocratic”, a mai transmis organizaţia profesională.

Potrivit magistraților-activiști, „trebuie introduse în legislaţie recomandările Comisiei de la Veneţia din ultimul Aviz urgent, emis la sfârşitul anului 2022, respectiv: «extinderea duratei mandatelor procurorilor de rang înalt de la trei ani, cât este în prezent, şi eliminarea posibilităţii reînnoirii mandatelor, precum şi consolidarea garanţiilor în cazul în care procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie infirmă motivat toate măsurile şi soluţiile adoptate de ceilalţi procurori (cu excepţia DNA şi DIICOT). Printre alte modificări propuse se numără o selecţie prin concurs pentru vicepreşedinţii instanţelor şi procurorii şefi adjuncţi ai parchetelor şi stabilirea în mod clar a faptului că agenţii poliţiei judiciare detaşaţi pe lângă parchete nu au obligaţii de raportare faţă de Ministerul de Interne».”

Magistraţii afirmă că, de asemenea, „Comisia de la Veneţia regretă faptul că legiuitorul nu a restabilit competenţele de dinainte de înfiinţarea SIIJ şi recomandă restabilirea competenţelor DNA de a investiga şi urmări penal infracţiunile comise de judecători şi procurori”.

În plus, necesitatea modificării legislative privind modul de funcţionare al Inspecţiei Judiciare se impune inclusiv prin prisma hotărârii obligatorii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 11 mai 2023 (cauza C-817/21, Inspecţia Judiciară). Reformele structurale solicitate de organismele europene şi internaţionale relevante, precum şi de magistraţii români, nu mai pot fi întârziate, lipsa lor ameninţând inclusiv aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, se mai arată în comunicatul de presă.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *