Garda de Mediu a declanșat „Operațiunea Monstru” în Deltă: Poluare masivă pe brațul Sfântu Gheorghe
Operatorul staţiei de epurare a apei din Mahmudia a fost amendat cu 100.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu pentru că a permis exploatarea acesteia fără a asigura încadrarea indicatorilor de calitate a apei epurate la descărcare în Brațul Sfântu Gheorghe. Amenda a fost aplicată în cadrul acțiunii „Operațiunea Monstru” pe care 13 echipe de comisari o desfășoară începând cu 25 septembrie în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu susțin că neregulile au fost descoperite în timpul unui control de rutină.
„Atunci când pleacă într-un control planificat în amănunt, aşa cum a fost şi acţiunea desfăşurată zilele acestea în Rezervaţia Delta Dunării, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au nişte obiective şi locuri precise de verificat. Numai că, mai întotdeauna, la locul faptei, cum se zice, mai găsesc şi alte . Aşa s-a întâmplat şi în cazul localităţii Mahmudia, unde, în urma unei verificări de rutină, comisarii GNM au constatat că operatorul stației de epurare a permis exploatarea acesteia fără a asigura încadrarea indicatorilor de calitate a apei epurate la descărcare, în limitele maxim admise, conform actului de reglementare, în receptorul natural respectiv în braţul Sf. Gheorghe al Dunării”, a transmis Garda de Mediu pe Facebook.
Comisarii au sancționat contravențional operatorul staţiei de epurare Mahmudia cu amendă de 100.000 lei, pentru nerespectarea condițiilor stabilite prin autorizația de mediu. De asemenea, au fost dispuse măsuri în vederea conformării, urmând ca verificarea realizării acestora să facă obiectul unui control viitor.
Operațiune de amploare și la Murighiol
„Aşa cum am denumit operaţiunea (mai în glumă, mai în serios), aceasta a vizat întreg teritoriul Deltei. Aşa, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au ajuns şi în localitatea Murighiol. Obiectivele declarate al acestei ample acţiuni de control în Biosfera Delta Dunării au vizat în principal activitatea de pescuit comercial, respectarea legislaţiei de mediu de către agenţii economici din turism şi alimentaţie publică și modul în care autorităţile administraţiei publice locale se implica în pregătirea, întreţinerea, gospodărirea şi curăţenia teritoriului din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. E, aici la ultimul capitol, autorităţile din localitatea Murighiol au avut probleme pe care comisarii GNM le-au sesizat şi evident sancţionat. Prima, a fost faptul că pe şantierul din portul Murighiol nu se respectă normele din autorizaţia de mediu, iar praful ridicat în urma activităţii este de nesuportat (lucru certificat şi de localnici).În consecinţă, comisarii GNM au aplicat societății ce operează şantierul, o amendă de 15.000 lei şi au dispus măsuri cu caracter permanent pentru protecţia atmosferei. A doua sancţiune, a revenit primăriei din Murighiol. Comisarilor GNM le-au fost semnalate chiar de către localnici abandonări ilegale de deşeuri pe raza UAT Murighiol. O echipă de comisari s-a deplasat la faţa locului şi au constatat că sesizările cetăţenilor se confirmă. În consecinţă primăria a fost amendată cu 50.000 lei şi s-au dispus măsuri imediate de salubrizare a zonelor afectate.”. arată Garda de Mediu.