Gorghiu (Justiție) anunță că România înăsprește regulile pentru obținerea cetățeniei pentru tot spațiul ex-sovietic, inclusiv Moldova

Ministerul Justiției din România a pus în dezbatere un proiect care revizuiește legea cetățeniei române. Potrivit ministrei Justiției din România, Alina Gorghiu, „procesul devine mai sigur pentru a preîntâmpina cazurile de fraudă prin introducerea unei proceduri clare de verificare a documentelor”, relatează stiripesurse.md.

E un pas absolut necesar pentru ca românii să poată călători în SUA fără vize. SUA vrea un proces securizat, ușor de urmărit pentru obținerea cetățeniei române, dintr-un motiv simplu: cine va dobândi cetățenia română poate călători apoi în SUA. Sistemul se digitalizează: în locul certificatului de cetățenie pe hârtie, noii cetățeni români vor avea un card electronic pe care se vor regăsi amprentele, fotografia și datele personale ale titularului. Mai mult, din 2026, aplicantul va putea urmări stadiul dosarului online, așa cum se întâmplă, de exemplu, pentru românii care își fac un pașaport simplu. Atunci ai aceleași reguli ca un cetățean român care vrea un pașaport, adica ți se vor lua amprentele și vei face o fotografie. Cu alte cuvinte, îți vor fi prelevate datele biometrice, dar acestea nu vor fi stocate, ci vor fi șterse după ce și-au atins scopul pentru care au fost colectate. Procesul devine mai sigur pentru a preîntâmpina cazurile de fraudă prin introducerea unei proceduri clare de verificare a documentelor. Știați că din octombrie 2022 până în present au fost confirmate suspiciunile de fals în 907 dosare de cetățenie, cu titulari proveniți din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina, Republica Belarus, Kazahstan, Georgia și alte state din spațiul ex-sovietic? Dosarele privind cetățenia se soluționează în ordinea cronologică a depunerii acestora. Cazurile de prioritizare sunt limitativ prevăzute și justificate. Dacă vrei să devii cetățean francez, înveți franceză. Dacă vrei să devii cetățean spaniol, înveți spaniolă. Ei bine, în mod similar, dacă vrei să redevii cetățean român, atunci trebuie să vorbești românește”, a menționat ministra de Justiție a României, Alina Gorghiu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *