Hellvig a DEMISIONAT de la șefia SRI: „Starea Serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani” – VIDEO

Eduard Hellvig a anunțat că a ajuns la finalul mandatului de director al SRI și urmează să părăsească funcția. Eduard Hellvig și-a anunțat retragerea din funcția de director al SRI. La final, acesta a explicat că „pietrificarea în funcție nu este bună”, iar el a preferat să se retragă pentru că a reușit să modernizeze Serviciul, iar de acum este nevoie de un nou suflu.

Consider că, din moment ce mi-am atins obiectivele propuse, nu există nici o rațiune pentru a continua să exercit această funcție. După cum spuneam, închei această etapă de viaţă cu satisfacţia că am făcut lucruri bune pentru cetăţeni, pentru România şi pentru SRI. Am reușit restructurarea instituției pentru a fi mai eficientă, am îndepărtat-o de politică și de moștenirea fostei Securități, și am menținut și amplificat încrederea și respectul partenerilor noștri externi, alături de care SRI luptă zi de zi pentru protejarea României. Am promovat o nouă generație în funcțiile de conducere și am pus la dispoziția societății informațiile extrase din arhivele fostei Securități. Starea serviciului este, acum, semnificativ mai bună decât era în urmă cu 8-9 ani. Realizările publicabile, dar şi provocările mandatului se regăsesc în volumul 2 al Monografiei SRI, care acoperă perioada 2015-2023. Vreau să-mi exprim aprecierea faţă de profesioniștii din SRI, faţă de partenerii din conducerea executivă şi faţă de beneficiarii legali ai instituției, care mi-au fost sprijin, dar şi resort critic pozitiv în toţi aceşti ani. Rămân un susţinător deschis al valorilor de securitate naţională şi al profesioniştilor oneşti din domeniul informaţiilor. Și cred că viitorul SRI va fi unul bun pentru România dacă instituția se ferește de greșelile și abuzurile trecutului, dacă își menține parcursul democratic și de profesionializare care i-au adus în prezent admirația și respectul partenerilor săi din țară, din UE și din NATO. ​Îmi amintesc acum de ceea ce spunea un important lider politic european al secolului XX – „Singurul ghid al unui om este conștiința sa. Singurul scut al memoriei sale este verticalitatea și sinceritatea acțiunilor sale. Este foarte imprudent să mergi prin viață fără acest scut, pentru că suntem atât de des luați în derâdere de eșecurile speranțelor noastre și de nerealizarea planurilor noastre. Purtând acest scut, vom fi mereu în rândul celor onorabili. Declaraţia de astăzi este ultima în calitate de director al Serviciului Român de Informaţii. Profesional şi sufleteşte voi fi marcat pozitiv pentru toată viaţa de această experienţă deosebit de onorantă. Emoțional şi raţional, mă voi raporta totdeauna cu respect, consideraţie şi afecţiune la motto-ul SRI – Patria, a priori!”, a spus Hellvig.

Hellvig, decorat de Iohannis – Cel mai important ordin, la plecarea din funcție

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat directorului SRI, Eduard Hellvig, Ordinul național Steaua României în grad de comandor, cel mai important ordin care poate fi acordat de președinte. Decretul privind acordarea ordinului a fost publicat în Monitorul Oficial la câteva minute după ce Hellvig a anunțat că renunță la conducerea SRI.

Se conferă Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor domnului Hellvig Eduard Raul, director al Seerviciului Român de Informații”, potrivit decretului publicat luni în Monitorul Oficial.

Decretul este semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul Marcel Ciolacu.

Cine va fi noul șef al SRI

Eduard Hellvig a anunțat că se va retrage din funcția de director al SRI. Conform legii de organizare a SRI, acesta va fi suplinit de către prim-adjunctul SRI. În acest caz, prim-adjunctul directorului SRI este generalul Răzvan Ionescu. Acesta va prelua funcția până la finalul procedurilor de numire în funcție a unui nou director.

Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunereadirectorului Serviciului Român de Informaţii”, se arată în Legea de organizare a SRI.

Cine este Răzvan Ionescu

Generalul Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *