Inspectorii Antifraudă au demarat operațiunea „Nargile”: Se intră tare peste industria narghilelelor

Inspectorii DGAF au demarat operațiunea „Nargile”, în cadrul căreia au controlat 80 de unități unde se comercializează tutun pentru narghilea. Inspectorii au dat amenzi în valoare de 1.301.500 lei și au confiscat 445 de kilograme de tutun.

La nivelul DGAF a fost demarată operațiunea „Nargile”, în cadrul căreia sunt vizate entitățile economice care dețin/comercializează produse accizabile armonizate din categoria „Alte tutunuri de fumat”, implicit produsele denumite generic „Tutun de narghilea”.

În cadrul operațiunii „Nargile”, în perioada 24 – 31 octombrie 2023, inspectorii din cadrul DGAF au demarat 80 de controale antifraudă la nivel național, cu scopul reducerii evaziunii fiscale și a comerțului ilicit în domeniul comercializării produselor accizabile din categoria „alte tutunuri de fumat” (amestec pentru fumat în narghilele). Astfel, inspectorii antifraudă au identificat abateri de la legislația specifică comercializării produselor accizabile, pentru sancționarea cărora au dispus 37 amenzi contravenționale în cuantum total de 1.301.500 lei.

În majoritatea locațiilor au fost identificate diverse amestecuri pentru fumat în narghilele, fără a fi marcate sau marcate cu timbre de proveniență ale unor țării din UE sau non EU, respectiv în ambalaje fără specificații privind proveniența. În acest sens au fost confiscate peste 12 kg de produse accizabile supuse marcării, iar pentru 19 locații s-a dispus suspendarea activității de comercializare a produselor accizabile pe o perioadă de o lună.

În acest context, la 16 dintre operatorii economici verificați au fost constatate cantități semnificative de amestec pentru fumat în narghilele, respectiv 445 kg, pentru care au existat indicii temeinice a fi produse accizabile, depășind  limita legală prevazută de legislație. Astfel, au fost efectuate prelevări de probe în vederea stabilirii tratamentului fiscal ce se impune a fi aplicat, cu privire la accize și TVA datorat bugetului de stat. În funcție de constatări, vor fi sesizate organele de urmărire penală.

DGAF recomandă tuturor agenților economici să se asigure că produsele accizabile ce urmează a fi comercializate sunt conforme, în sensul că sunt ambalate, etichetate și marcate fiscal conform legislației din România.

Acțiunile DGAF de verificare, în cadrul operațiunii „Nargile”, vor continua în perioada imediat următoare, la nivel național.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *