Promulgat de Bolojan: Interzis la șpagă, cadouri și „atenții” pentru demnitari

Demnitarii și membrii Guvernului nu mai au voie să primească „atenții” sub formă de cadouri sau alte beneficii în timpul exercitării mandatelor. Legea a fost promulgată de președintele interimar, Ilie Bolojan. Mai mulți demnitari, inclusiv membri ai Guvernului, vor avea interdicție să primească daruri în timpul exercitării mandatului. Măsura este prevăzută într-o nouă lege promulgată de președintele interimar, Ilie Bolojan. Actul vine în completarea OUG cu privire la normele de etică şi conduită ale demnitarilor care activează în administraţia publică centrală.

Legea îi vizează pe membrii Guvernului, pe şeful Cancelariei prim-ministrului, pe secretarul general şi pe secretarii generali adjuncţi ai Executivului, dar și pe secretarii şi subsecretarii de stat, alături de consilierii de stat.

Potrivit prevederilor legale, miniştrii şi alte persoane cu funcţii de demnitate publică nu au voie să accepte cadouri din partea unor persoane fizice sau juridice dacă acestea:

se află în raporturi juridice contractuale cu instituţia sau autoritatea administraţiei publice centrale din care demnitarii fac parte;

are în curs de soluţionare una sau mai multe cereri de emitere de avize, autorizaţii, permise, licenţe, acreditări;

are un interes pentru promovarea unui proiect de act administrativ cu caracter individual;

participă, în calitate de ofertant, subcontractant sau potenţial beneficiar la o procedură de atribuire a unui contract de achiziţie publică, a unui contract de concesiune sau a unui contract de închiriere, respectiv a unei finanţări organizate sau acordate de instituţia sau autoritatea administraţiei publice centrale din care fac parte.

Actul normativ defineşte cadoul oferit demnitarilor drept „orice bun mobil sau imobil, beneficiu sau serviciu oferit în mod gratuit demnitarilor în considerarea mandatului sau funcţiei deţinute, inclusiv banii, aurul sau alte metale preţioase, titlurile de valoare sau titlurile de legitimare care încorporează drepturi patrimoniale, instrumentele financiare, monedele digitale, cardurile ori voucherele valorice, programele de formare, călătoriile, invitaţiile la evenimente şi spectacole culturale, sportive, ştiinţifice, excursiile în ţară sau în străinătate plătite integral sau parţial, precum şi orice alt serviciu sau beneficiu patrimonial sau nepatrimonial”.

Activităţile oficiale reprezintă evenimente publice, care se desfășoară în țară sau străinătate, la care participă demnitarii, organizate de instituţii publice, organizaţii internaţionale sau persoane juridice ori alte entităţi de drept privat. În cadrul acestor evenimente sunt oferite în mod obişnuit cadouri specifice.

Persoanele cu funcţii de demnitate publică vor avea obligaţia să se înregistreze în Registrul Unic al Transparenţei Intereselor (RUTI) şi să publice  informații despre întâlnirile oficiale cu persoane terţe cu cel puţin două zile înaintea desfăşurării acestora. În RUTI vor fi publicate numele persoanelor şi/sau denumirea entităţilor participante, data şi locul întâlnirii, descrierea scopului întâlnirii, principalele teme de discuții și concluziile acestora.

Registrul Unic al Transparenţei Intereselor – www.ruti.gov.ro – va fi administrat de Secretariatul General al Guvernului și va funcționa sub forma unei platforme online. Astfel, pe această platformă vor fi transparentizate activitățile ce pot influenţa luarea unei decizii, reprezentând un cadru de colaborare complementar şi anterior procedurii legale de transparenţă decizională. Nu vor fi publicate întâlnirile oficiale care au ca obiect:

  • dreptul unei persoane fizice de a beneficia de servicii publice sau dreptul său la viaţă privată garantat de lege;
  • reprezentarea drepturilor legale ale unei părţi sau ale unui participant implicat într-un proces administrativ sau judiciar, în contextul respectivelor proceduri;
  • reprezentarea intereselor de politică externă în relaţiile diplomatice sau consulare; d) comunicările care fac parte din reglementările privind condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă sau care sunt direct legate de acestea întreprinse de reprezentanţii unui sindicat în numele membrilor săi.

De asemenea, demnitarii vor fi obligați să publice întâlnirile oficiale cu persoane terţe, care s-au desfăşurat fără o planificare prealabilă, în termen de două zile de la data desfăşurării. Legea mai stabilește că demnitarii din cadrul autorităţilor administrative autonome, prefecţii, subprefecţii şi autorităţile administraţiei publice locale pot solicita înregistrarea în RUTI şi să publice întâlnirile oficiale cu persoane terţe.

Institutul Naţional de Administraţie (INA) va organiza cursuri de formare pe teme referitoare la etică şi conduită în exercitarea atribuţiilor pentru categoriile de persoane vizate de reglementare.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *