Întrevedere a conducerii MApN cu președintele Comitetului Militar al UE
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Robert Brieger, joi, 21 aprilie, la sediul Ministerului Apărării Naționale.
Agenda s-a axat pe analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre și în Balcanii de Vest, participarea forțelor românești la misiuni și operații sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună, respectiv pe evaluarea stadiului și priorităților din domeniul dezvoltării capabilităților militare ale Uniunii Europene.
Secretarul de stat a subliniat rolul important al Uniunii Europene în actualul context de securitate. „Consolidarea dimensiunii de securitate și apărare a UE, într-o manieră complementară cu NATO, va contribui pozitiv la securitatea euro-atlantică și globală. România contribuie activ atât în cadrul misiunilor și operațiilor din Balcanii de Vest și Africa, cât și la inițiativele europene în domeniul apărării”, a declarat doamna Simona Cojocaru.
Președintele Comitetului Militar al UE a evidențiat contribuția țării noastre la securitatea colectivă europeană, precum și eforturile depuse în cadrul diferitelor inițiative ale Busolei Strategice. Generalul Robert Brieger a declarat că această vizită a oferit oportunitatea de a aborda teme presante și de a împărtăși viziuni privind acțiuni și demersuri destinate întăririi posturii europene de descurajare și apărare.
Șeful Apărării a afirmat că, în prezent, Armata României participă cu 400 de militari și 50 de vehicule în operațiile militare ale UE. „În octombrie 2023, am primit comanda militară a misiunii de instruire din Republica Centrafricană. Anul viitor, vom prelua comanda forțelor UE din Bosnia și Herțegovina. În continuare, sprijinim inițiativele UE în domeniul apărării și securității. Din cele 23 de proiecte subsumate Cooperării Permanente Structurate, Forțele Armate Române și-au asumat rolul de coordonator pentru două proiecte, EU Network of Diving Centers și CBRN Defense Training Range”, a afirmat generalul Gheorghiță Vlad.
Programul președintelui Comitetului Militar al UE a inclus și susținerea unei prelegeri cu tema „Provocări geopolitice și Busola Strategică” la Universitatea Națională de Apărare Carol I, în data de 22 martie. Evenimentele au avut loc în contextul vizitei pe care înaltul oficial o desfășurat-o în România, în perioada 21-22 aprilie, la invitația șefului Apărării.
Comitetul Militar al Uniunii Europene, forumul militar în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună, este constituit din șefii Apărării din statele membre care, după armonizarea pozițiilor naționale, propun cursuri de acțiune pentru securitatea europeană.