Iohannis a informat NATO că România nu poate livra rachete PATRIOT către Ucraina

Într-o convorbire telefonică dintre Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg şi Preşedintele României Klaus Iohannis a fost evocată chestiunea agravării situaţiei de securitate din Ucraina şi posibilitatea ca statele aliate care au în dotare sisteme de rachete PATRIOT, printre care şi România, să le doneze câte un sistem Ucrainei.

De ce nu poate oferi România un sistem PATRIOT Ucrainei, după ajutoarele militare şi logistice de sute de milioane de euro trimise în cele 27 de luni de război de apărare? Pentru că România are, în momentul de faţă, un singur sistem PATRIOT complet operaţional din cele 4 aflate în dotarea Armatei Române.

Având în vedere uriaşele provocări de securitate şi ameninţările militare ale Rusiei, faptul că ţara noastră are cea mai lungă frontieră terestră cu Ucraina (care este şi frontieră NATO), este imposibil, din punct de vedere strict militar, să laşi descoperit spaţiul aerian şi terestru românesc.

România este obligată de realităţile obiective să-şi păstreze operaţional, pe teritoriul ei, sistemul PATRIOT din dotare. Ca o contribuţie fundamentală de apărare atât naţională cât şi aliată, pe Flancul Estic al NATO.

Alte state NATO, aflate la mai mare depărtare de zona europeană de război (Ucraina – Marea Neagră) evident că pot livra mai uşor sisteme PATRIOT către Ucraina, dacă le au în dotare. Proximitatea geografică impune unele măsuri mai incisive de apărare antiaeriană.

În momentul în care vom avea 4 sisteme PATRIOT complet operaţionale, se va putea relua discuţia despre trimiterea unui sistem în Ucraina. Cu toate garanţiile de asigurare în cazul distrugerii lui prin luptă.

Gestul maxim pe care-l poate face România acum este să doneze o parte din rachetele PATRIOT pe care le are pe stoc, urmând ca din comanda făcută deja prin NATO’s Support and Procurement Agency să refacem cât mai rapid stocul.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *