Iohannis, printre numele vehiculate în cercurile diplomatice pentru viitorul portofoliu de comisar european al Apărării

Klaus Iohannis este unul dintre numele vehiculate în cercurile diplomatice când vine vorba despre comisarul european pentru apărare, un portofoliu care va apărea odată cu următoarea Comisie Europeană, susțin jurnaliștii de la Politico. În contextul războiului din Ucraina și al nevoii de reînarmare a UE, postul de comisar european pentru apărare, un portofoliu propus spre înființare odată cu instalarea noii Comisii Europene, ar putea fi unul dintre cele mai importante la Bruxelles.

Actuala președintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat că va crea acest portofoliu dacă obține un al doilea mandat la șefia Executivului comunitar după alegerile europene din acest weekend. Inițiativa a stârnit entuziasm și, potrivit Politico, se crede că funcția ar putea ajunge la unul dintre „greii” de pe scena politică, cum este ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski.

Națiunile din centrul și estul Europei sugerează că aceia aflați în proximitatea Rusiei ar trebui să fie primii la rând. „Are logică”, a spus ministrul leton al apărării, Andris Spruds, pentru Politico, menționând că regiunea „furnizează o mulțime de candidați excelenți” care au experiența de a trăi în prima linie a vecinătății cu un stat agresor și se bucură, totodată, de relații bune cu Washingtonul.

Jurnaliștii de la Politico spun că alte nume vehiculate în cercurile diplomatice pentru viitorul portofoliu de comisar european al apărării sunt premierul eston, Kaja Kallas, și Președintele României, Klaus Iohannis, despre care notează că are șanse mici să obțină funcția de secretar general al NATO.

Uneori este menționat și ministrul lituanian al afacerilor externe, Gabrielius Landsbergis.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *