Judecătoare din București, exclusă a doua oară din magistratură: Sute de hotărâri nemotivate, cea mai veche din 2016!

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu, din Secția 1 Penală a Tribunalului București, a fost exclusă din magistratură a doua oară, pentru că a acumultat sute de hotărâri nemotivate, cea mai veche având nu mai puțin de șapte ani. Hotărârea de excludere a fost luată miercuri, 1 noiembrie, de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii și poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ.

Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva doamnei Cipariu Monica Claudia – judecător în cadrul Tribunalului București. În baza art. 273 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor aplică doamnei Cipariu Monica Claudia – judecător în cadrul Tribunalului București, sancțiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. q) teza I din același act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în soluția publicată de CSM.

Judecătoarea face parte din Secția 1 Penală a Tribunalului București și este renumită pentru întârzierile în pronunțarea soluțiilor, dar mai ales a redactării lor. Iar amânările, susțin avocații, sunt de luni de zile, poate chiar un an, în unele cazuri. Asta chiar dacă la mijloc sunt infracțiuni dintre cele mai grave, cu violență sau prejudicii uriașe.

Inspecția Judiciară a desfășurat lunile trecute cercetarea disciplinară, iar surse oficiale susțin că judecătoarea ar avea 459 de documente neredactate. Cea mai veche hotărâre ar fi fost pronunţată în august 2016, dar nu ar fi redactată nici astăzi. Același magistrat a amânat mai bine de un an pronunțarea sentinței într-un dosar în care un sirian a fost judecat pentru că în 1997 a asasinat un proxenet din capitală. Judecătoarea și-a luat răgaz de aproape 30 de ori.

Fost procuror la începuturile carierei, devenită judecătoare acum 25 de ani, femeia a mai fost cercetată disciplinar, iar secția de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis excluderea ei din profesie. A fost însă iertată de colegii de la instanța supremă care i-au admis recursul și au decis doar să îi diminueze indemnizația lunară cu 25 la sută, vreme de un an.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *