Judecătoarea Adriana Stoicescu, despre „presiunile pe sentințe”, după scandalul de la Mangalia: „Poate eliberăm un criminal în serie că are ochi albaștri”

Judecătoarea Adriana Stoicescu a izbucnit din cauza presiunilor mediatice și ale opiniei publice în cazul unor procese cu mare impact emoțional. După ce Inspecția Judiciară a decis să o suspende pe judecătoarea din cazul Vlad Pascu, Stoicescu a atenționat că procesele nu pot fi judecate la presiunea publicului și că judecătorii dat sentințe pe baza faptelor, nu pe baza emoțiilor opiniei publice sau, mai rău, pe baza presiunilor de pe rețele de socializare.

„Plecând de la dispozițiile legale, încadrarea juridică este operațiunea, efectuată de organele judiciare, de stabilire a corespondenței între fapta pretins comisă și modelul abstract rezultat din norma de incriminare incidentă, cu reținerea normelor generale aplicabile. Prin urmare, într-un proces, judecătorul este cel care stabileşte dacă fapta cu care a fost sesizat se încadrează în „modelul” legii, nefiind posibil ca acesta să „adapteze” ceea ce spune şi obligă legea la ceea ce cred unii că s-ar fi întâmplat, indiferent de sentimentele pe care le au oamenii din stradă şi din faţa televizorului. Dar, judecătorul nu poate pronunţa o hotărâre în conformitate cu ce vrea, ce crede sau ce aşteaptă societatea la un moment dat. Pentru că, în aceste condiţii, nu am mai vorbi de justiţie ci de loterie. Iar mâine, la presiunea străzii, care ar putea “simţi” că un criminal în serie nu ar fi chiar atât de vinovat, s-ar putea să ne trezim, urmând logica “strada/facebook spun că…”cu un astfel de personaj pus pe liber doar pentru că are ochi albaştri”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *