Magistrați pensionari din România, cercetați pentru abuz în serviciu și lipsire de libertate, la 15 ani de la o eroare judiciară
Un bărbat care în trecut a fost victimă a două erori judiciare, a obținut ca doi magistrați pensionați, pe care îi acuză de abuz în serviciu și de lipsire de libertate, să fie cercetați penal, afirmă Adevărul.ro.
Vili Rupa a fost arestat preventiv un an și două luni, iar, la final, a fost achitat de acuzațiile care i s-au adus. Bărbatul a obținut în 2016, în urma unui proces în justiție, daune de 50.000 de euro din partea Statului Român pentru suferinţele pe care susţinea că le-a îndurat în cursul anchetei care a avut loc la sfârşitul anilor ´90.Bărbatul arăta că a fost condamnat în 1999 şi trimis în închisoare pentru un an şi două luni, într-un dosar de ultraj şi de trafic de mercur, însă după rejudecarea dosarului, magistraţii au hotărât prin sentinţă definitivă achitarea sa. Rejudecarea cauzei a fost precedată de o condamnare a României la CEDO.
Vili Rupa a depus plângeri împotriva unui procuror și a unui judecător din Hunedoara, în prezent pensionați, dar toate au fost respinse. Ultima dintre acțiunile acestuia a fost respinsă de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia care a susținut că „nu s-au putut identifica nici în cazul procurorului care a emis rechizitoriul, nici în cazul judecătorului care a pronunțat soluția în primă instanță că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, că ar fi întreprins o cercetare penală sau o judecată în mod abuziv, că ar fi încurajat acte de tortură ale polițiștilor sau ar fi răpit petentul de lângă familie prin luarea măsurilor preventive”.
În 20 septembrie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să desființeze ordonanța Parchetului a procurorilor și a dispus continuarea cercetărilor față de cei doi magistrați. Magistratul care a judecat plângerea bărbatului susține că verificarea procurorului care a instrumentat dosarul penal deschis în anul 2022 „a fost una extrem de sumară, bazată exclusiv pe soluțiile precedente”.
Achitat din lipsă de probe și pentru acuzația de omor
„Petentul susține că intimații au dat ordin polițiștilor să îl aresteze nevinovat în anul 1998, să îi violeze domiciliul, să îl răpească de lângă familie și să îl ducă la închisoare, unde să fie torturat fizic, bătut, legat cu lanțuri la mâini și picioare timp de 81 de zile”, se precizează în hotărârea instanței.
Magistratul a susținut că acuzațiile petentului trebuie să primească un răspuns concret în procedura plângerii împotriva soluției de netrimitere în judecată.
„Este absolut necesar să fie verificate aspectele menționate în hotărârile judecătorești pronunțate după admiterea căilor extraordinare de atac și să se stabilească dacă activitatea magistraților vizați, după administrarea de probe, realizează tipicitatea vreunei infracțiuni, pornind de la constatările instanței europene. Ordonanța procurorului a fost dată generic, nu știm cu exactitate dacă se referă doar la cei doi intimați sau au fost avute în vedere și alte persoane menționate în plângerile petentului”, a mai precizat judecătorul de la Curtea de Apel.
Vili Rupa a mai fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat de moartea unui bărbat, crimă pe care ar fi comis-o în 1998. Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat însă, din lipsă de probe, în 2016.
Nimeni nu are dreptul de a aplica forța autorității sau a legii, pentru a impune un neadevăr.
Aceste neadevăruri impuse sunt nule de drept.
Datoria voastră după ce mă citiți este să aprobați o lege pentru reabilitarea victimelor torturii , pentru că azi 2023 nu este în legislația română .
Prin aceste două erori judiciare este dovada că mi s-au înscenat infracțiuni penale fără vină , este dovada clară a hărțuirii și persecutării la care m-au supus interlopii cu legitimație de la stat din poliție , procuratură și justiție .
M-au arestat nevinovat și m-au torturat polițiștii .
M-au bătut de mi-au spart dinții din gură și m-au legat în lanțuri la picioare și la mâini și o bară de fier legată de lanțuri timp de 81 zile în care nu m-am putut spăla cu apă între picioare nici să mă șterg cu hârtie la fund , tot colegi de celulă mă ștergeau .
M-au dus în fața judecătoarei Rodica Ghilea
cu cătușe pe mâini și lanțuri pe picioare de șapte ori .
Mă simt discriminat , la torționari le plătiți pensie de drept și pensie specială .
Eu ca victimă a torționarilor nu primesc nimic .
Victimele torționarilor nu mai au respect în societate , nu mai au demnitate , au rămas tot victime hărțuite și persecutate , tot sclavi au rămas .
Noi victimele torționarilor avem nevoie de tratamente prin stațiuni , trebuie să avem un trai decent și demnitate respectată în societate .
De ce tortura nu mai este un abuz foarte grav ?
De ce tortura nu mai este o infracțiune penală ?
Drepturile și libertățile mele sunt încălcate !
Un drept trebuie respectat nu ignorat !
Răul moral este falsitatea în acțiune după cum falsitatea este crimă în cuvinte .
Nedreptatea este esența falsității și fiecare cuvânt mincinos este o nedreptate .
Nedreptatea este moartea ființei morale , după cum falsitatea este otrava inteligenței .
Distrugerea fizică , psihică, morală și profesională a unui om înseamnă distrugerea întregului șir de nenumărate ipostaze de frumusețe umană care compun viața sa , atât a celor din trecut , cât și a celor potențiale din viitor .
Traumele psihologice generate de frică fac parte din categoria torturilor interzise și, de cele mai multe ori, victima se îmbolnăvește fizic și este irecuperabilă.
Nu există o tiranie mai crudă și adevărată decât cea care este mereu perpetuată sub scutul legii și în numele justiției .
Tortura și alte tratamente crude, inumane sau degradante sunt interzise în întreaga lume .
Tortura este o crimă conform dreptului internațional.
Torționarilor nu trebuie să li se permită niciodată să scape de consecințele crimelor lor , iar sistemele care permit tortura trebuie dezmembrate .
Tortura urmărește să distrugă personalitatea victimei și este o negare a demnității inerente a ființei umane .
Tortura este o infracțiune în temeiul dreptului internațional și face obiectul unei interdicții absolute care nu poate fi justificată în niciun caz .
Practicarea sistematică sau larg răspândită a torturii constituie o crimă împotriva umanității .
Toate victimele au dreptul la despăgubiri și acces la justiție conform dreptului internațional.
Trauma este imprescriptibilă .
A prescrie răspunderea penală pentru asemenea fapte este în sine o crimă împotriva umanității .
Timpul nu vindecă traumele victimelor torturii, sclaviei sau abuzurilor sexuale .
Astfel de infracţiuni alterează pe veci caractere, distrug destine şi condamnă victimele la o viaţă în teamă.
Toate aceste infracţiuni sunt un afront adus demnităţii umane, atentate asupra integrităţii fizice şi psihice ale victimelor, acte cu consecinţe profund negative pentru destinele părţilor vătămate.
La temelia acestor acte dezumanizante se găseşte nevoia de a umili, cea mai nocivă emoţie de care este capabil creierul uman, fiindcă lasă victima neajutorată.
Majoritatea victimelor vor suferi de depresie, de insomnii, de anxietate şi vor percepe lumea din jurul lor ca pe un loc ostil.
Paradoxal, în absenţa caracterului imprescriptibil al infracţiunilor amintite, victimele sunt condamnate la o tortură şi mai sofisticată să trăiască cu impresia că suferinţa lor are termen de expirare, odată cu prescripţia.
Organizația Națiunilor Unite a condamnat tortura încă de la început ca fiind unul dintre cele mai josnice acte comise de oameni .
Tortura este o crimă conform dreptului internațional.
Tortura este absolut interzisa și nu poate fi justificata în temeiul
oricare-i împrejurări.
Această interdicție face parte din dreptul internațional comunitar, ceea ce înseamnă că este obligatorie pentru fiecare membru al comunității internaționale, indiferent dacă un stat a ratificat tratate internaţionale în care tortura este interzisă în mod expres.
Practicarea sistematică sau pe scară largă a torturii constituie o crimă împotriva umanitatii.
Reamintim că orice persoană victimă a unei infracțiuni are dreptul de a fi recunoscută ca atare din momentul identificării, de a fi tratată cu respect, profesionalism, de a beneficia de protecție și sprijin individualizate, de a obține compensații financiare și de a i se restabili drepturile.
De aceleași drepturi beneficiază și membrii familiei acesteia.
În această viață care am trăit-o pe acest pământ am fost hărțuit și persecutat de
oameni cu școală și facultate care mi-au interzis prin lege să muncesc ca să nu
am ce să mănânc și eu am dovedit nevinovăția prin decizii de Achitare și Hotărâri CEDO.
Am câștigat la CEDO două procese pe tortură împotriva Guvernului Român .
1. Dosar nr. 58478/2000 CEDO 1, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 562
din 10 august 2010.
2. Dosar nr. 37971/2002 CEDO 2, publicat în Monitorul Oficial
nr. 10/5 ianuarie 2012 .
Am fost achitat în două dosare de judecătorii din România , asta este dovada hărțuirii
și persecutării mele continuu în această viață .
1 . Dosar nr 2090/1/2010 Tribunalul Arad Achitat , dosar nr 7707/1/2012 Curtea de
Apel Timișoara și dosar nr 166/1/2014 de ICCJ în ziua de 06 Mai anul 2014 definitiv .
2 . Dosar achitat nr 6694/97/2014 de Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2016 .
Aici aveți hotărârea de achitare din România 1 dată de Tribunalul Arad care a rămas definitivă dată de ICCJ în 06-05-2014 .
27.02.2012
Dosar nr ,2090/1/2010 – Tribunal Arad
Complet: PP3F
Tip solutie: Achitare
Solutia pe scurt: – art. 11 pct. 2 lit. a rap.la art. 10 lit. c Cpp, achită inculpatul Rupa Villi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de substanţe toxice, prev de art. 312 alin. 1 Cp. – art.334 Cpp, schimbă încadrarea juridică a celor două infracţiuni de ultraj prin ameninţare, prev de art. 239 alin. 1 şi alin. 3 Cp, menţionate în rechizitoriu, în două infracţiuni de ameninţare prev de art. 193 alin. 1 Cp. – art. 11 pct. 2 lit. a rap la art. 10 lit. d Cpp, achită inculpatul Rupa Villi pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare, prevăzută de art. 193 alin. 1 Cod penal, ca urmare a schimbării încadrării juridice (parte vătămată Cernat Georgel).
– art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d Cpp, achită acelaşi inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare, ca urmare a schimbării încadrării juridice (parte vătămată Roşca Ioan Teodor). Constată că părţile vătămate Roşca Ioan Teodor şi Cernat Georgel nu s-au constituit părţi civile în procesul penal. Dispune restituirea cuţitului şi toporului înregistrate în registrul de corpuri delicte la poziţia nr. 43/1998. – art. 192 alin. 3 Cpp, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
Și aici a doua hotărâre de Achitare 2 dată de Curtea de Apel Alba-Iulia ,
23.06.2016
Dosar nr. 6694/97/2014 -Curtea de Apel ALBA IULIA
Complet: C7 – Apel NCPP
Tip solutie: Achitat inculpat
Solutia pe scurt: Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi de inculpatul Rupa Vili împotriva sentinţei penale nr. 129 din data de 07.10.2015, pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 6694/97/2014.
Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată doar în ceea ce priveşte: – soluţiile de schimbare a încadrării juridice şi de încetare a procesului penal; – impunerea în sarcina inculpatului a obligaţiei prevăzute de art. 93 alin. 3 din Codul penal;
– lăsarea nesoluţionată a acţiunii civile şi – obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi în faţa primei instanţe şi, judecând cauza în aceste limite: Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia de schimbare a încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată, din infracţiunea de omor calificat prevăzută de art. 188-189 alin. 1 lit. c şi h din Codul penal cu aplicarea art. 5 din Codul penal în infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prevăzută de art. 195 din Codul penal. Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei cu privire la inculpatul Rupa Vili pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prevăzută de art. 195 din Codul penal.
În baza art. 396 alin. 1 şi 5 din Codul de procedură penală face aplicarea dispoziţiilor art. 16 lit. c din Codul de procedură penală şi achită inculpatul Rupa Vili pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 188-189 alin. 1 lit. c şi h din Codul penal cu aplicarea art. 5 din Codul penal.
Înlătură din sentinţa penală apelată aplicarea dispoziţiilor art. 93 alin. 3 din Codul penal. Respinge acţiunea civilă exercitată
în cauză de partea civilă Oprea Anna în contradictoriu cu inculpatul Rupa Vili.
În baza art. 274 alin. 1 din Codul de procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în faza de urmărire penală şi de judecată, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămânând în sarcina acestuia, în baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală.
Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa penală apelată, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia.
Onorariul parţial cuvenit apărătorului din oficiu desemnat pentru inculpat, în sumă de 100 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă.
Pronunţată în şedinţă publică azi, 23.06.2016.
Document: Hotarâre 626/2016 23.06.2016
Justiţia este dorinţa constantă şi perpetuă de a da fiecăruia ce i se cuvine.
Dreptatea este Doamna și Regina Tuturor Virtuților .
Domnu Vilii este o justitie josnica a haitei bolsevice din persoane foarte reduse intelectual lipsite de orice urma de moralitate dar aservite si corupte pana la ultimul.Astazi justitia haitei cu cate 10 salarii odata se bazeaza pe falsuri/abuzuri si minciuni.Am suferit multe nedreptati si am doua procese pierdute din cauza falsurilor si minciunilor primariei trimise in instanta.Eu nu am avut avocat si dreptatea nu a contat.Au incalcat legea OG 28/2008 in picioare cum au vrut.Pe un teren de 0,5 ha cumparat de mine in anul 2014 si lucrat incontinuu a dat adeverinta APIA la o amanta a primarului care a incasat bani UE in locul meu iar acum are un dosar penal la DNA Brasov dar de 5 ani se tot tergiverseaza iar cu mine nu discuta nimeni.Doresc sa dau la CEDO dar nu stiu cum sa procedez.Daca stiti mai bine fiindca a.ti trecut prin asa ceva va rog sa ma sunati fiindca la CEDO castig 100% iar atunci voi plati cui ma ajuta. Tel- 0785946491-Flucus Ioan din Sinca Noua ,nr,98,jud.Brasov.
Va multumesc