Magistrații se vor pensiona la 60 de ani, începând cu… 2062! Opt foști magistrați încasează cele mai MARI pensii din România

Magistrații rămân în continuare cei mai speciali dintre pensionarii speciali. Cu salarii mărite anul acesta, cea mai mare bază de calcul și amânarea cu aproape 40 de ani a intrării în rândul pensionarilor normali. Noua lege a pensiilor speciale a trecut de Parlament. Majoritatea parlamentară PSD-PNL, sprijinită și de voturile minorităților UDMR și AUR au adoptat aproape fără modificări de substanță forma venită de la Guvern, care deja a trecut de Senat o formă care face din magistrați principala categorie privilegiată dintre toți beneficiarii de pensii speciale.

Magistrații vor avea, în continuare, cea mai mare rată de calcul, 80% din veniturile obținute din ultimele 48 de luni de activitate, care înseamnă indemnizații, plus sporuri nepermanente obținute în această perioadă de 4 ani.

În general, în magistratură, cele mai mari venituri sunt pe final de carieră. Drept urmare, în cazul magistraților, aceste beneficii ar putea rămâne tot acolo, în jurul sumei de 20 de mii de lei. Mai mult, comparativ cu alte categorii de pensionari, cei din magistratură vor ajunge la vârsta normală de pensionare de 60 de ani, abia în 2062, printr-un mecanism eșalonat care adaugă 4 luni la fiecare an care va trece până în acea perioadă, comparativ cu celelalte categorii care tot pe baza aceluiași mecanism de calcul eșalonat vor ajunge la vârsta de pensionare de 60 de ani, în 2030.

Magistrații pot obține o pensie majorată cu 1%, dacă au 25 de ani de vechime și preferă să rămână activi în magistratură. Fiecare an peste această perioadă de 25 se recompensează cu un procent la pensia specială pe care ar putea să o obțină la final. Ei sunt singura categorie de pensionari speciali care pot să beneficieze la această calculare a vechimii și de vechimea în alte funcții asimilate, cum ar fi cea de avocat. Acest lucru nu înseamnă, însă, o economie substanțială, cum au cerut reprezentații Comisiei Europene și așa cum și țara noastră s-a angajat prin PNRR.

Subiectul pensiilor speciale încă naște controverse în România. Judecătorii și procurorii sunt, de departe, cel mai bine plătiți pensionari din țara noastră. Persoanele care au lucrat în magistratură conduc topul celor mai mari pensii speciale din România, opt dintre acestea având venituri lunare brute de peste 50.000 de lei. Top 20 al celor mai bine plătiți ex-magistrați se încheie la suma de 43.569 de lei.

Cea mai mare pensie specială plătită în România este de 58.191 de lei, arată datele furnizate de Casa Națională de Pensii Publice. A doua pensie, ca venit brut, este de 56.875 de lei, în timp ce a treia are o valoare de 56.447 de lei. Și pensiile de pe locurile 4 și 5 sar de 55.000 de lei, adică 55.900 de lei, respectiv 55.191 de lei. Toate acestea sunt încasate de foști angajați din instanțe judecătorești sau parchete. A șasea pensie specială ca valoare este de 50.895 de lei, în timp ce pensiile de pe locurile șapte și opt sunt 50.392 de lei, respectiv 50.359 de lei. Începând cu a noua pensie, veniturile lunare scad sub 50.000 de lei, de la 49.792 de lei până la 43.539 de lei.

Pensiile acestea sunt plătite din două bugete diferite, după cum arată și CNPP. „Menționăm că plata pensiilor de serviciu se suportă atât din Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), cât și din Bugetul de stat (BS), astfel: pentru partea din pensie aferentă sistemului contributiv (calculată pe baza punctajului mediu anual) plata se realizează din Bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferența dintre pensia de serviciu (stabilită în conformitate cu legea specială) și pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de stat”,, arată CNPP pentru „Adevărul”.

Principalele modificări făcute la legea pensiilor magistraților

  1. Baza de calcul a pensiei speciale este 80% din media salariilor brute și a sporurilor pe ultimele 48 de luni ( 4 ani) de activitate. Acum se ține cont doar de ultima lună.
  2. Vârsta de pensionare va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani de vechime în specialitate, și va crește anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani în 2062.
  3. Crește baza de calcul a pensiei pentru personalul auxiliar din parchete și instanțe de la 65% la 80% din media salariilor lunare brute și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate.
  4. Partea de necontributivitate a pensiei se va impozita progresiv cu cote cuprinse între 10% și 20% pentru partea de pensie care depășește salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  5. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
  6. Magistrații care nu se pensionează la împlinirea celor 25 de ani în sistem vor beneficia de o majorare a pensiei cu 1% pentru fiecare an în care rămân în sistem.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *