MAI și MApN în alertă maximă în Galați. Ciolacu și Ciucă, în spectacol electoral în mijlocul sinistraților
MAI şi MApN au mobilizat sute de pompieri, jandarmi, militari şi echipamente, pentru a acorda sprijin în situaţiile dificile create de inundaţii, informează Rador Radio România. Ministerul de Interne și Ministerul Apărării au mobilizat sute de pompieri, jandarmi, militari, dar și echipamente pentru a ajuta la evacuarea sinistraților și pentru a interveni ulterior la refacerea infrastructurilor distruse de ape. Au fost trimise deja 20 de locuințe modulare și se pregătesc alte peste 150.
S-au amenajat tabere cu o capacitate de 400 de locuri în localitățile cele mai afectate, unde patru persoane au murit și 5.000 de locuințe au fost distruse. De asemenea, Ministerul Apărării va transporta ajutoare din rezervele de stat aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Este vorba despre apă și alimente, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături și saltele.
O celulă de criză a fost organizată la Ministerul Sănătății pentru asigurarea asistenței medicale necesare locuitorilor din județele Galați și Vaslui afectate de inundații. Membrii celulei vor ține legătura permanentă cu autoritățile locale și direcțiile de sănătate publică din cele două județe pentru asigurarea de vaccin antitetanic și vaccin hepatic A pentru copii.
Ministerul Sănătății recomandă, pentru mai multă siguranță în cazul inundațiilor, ca apa din rețea să se consume fiartă și răcită, dar fără a adăuga gheață. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate cu preparate cu clor este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, locuitorii să consume numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice.
Zona Galați e survolată cu elicopterul
E mobilizare de ultimă oră la Guvern, dar și pe teren, după inundațiile de la Galați. Zona e suvolată cu un elicoper, în încercarea de a identifica o soluție pentru evacuarea mai rapidă a apei din zonă. La aceasta oră este în desfășurare o misiune aviatică pentru identificarea unor soluții alternative pentru evacuarea mai rapidă a apei din zonele locuite. Pe măsură ce se iau deciziile, împreună cu specialiștii și experții din teren, acestea vor fi comunicate, arată surse de la Guvern.
Autorităţile continuă, sâmbătă seară, evacuările din zone ale judeţului Galaţi unde există risc ca viiturile să lovească cu putere. La Pechea, 26 de persoane sunt mutate într-o zonă considerată sigură. Este vorba despre oameni care iniţial au refuzat să îşi părăsească locuinţele.
„Intervenim pentru evacuarea a 26 de persoane din localitatea Pechea, judeţul Galaţi, care au solicitat sprijinul echipelor de intervenţie, în vederea evacuării într-o zonă sigură”, anunţă, sâmbătă seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Iniţial, respectivii localnici au refuzat să îşi părăsească locuinţele, atunci când salvatorii se aflau în zonă şi au propus evacuarea. Sâmbătă seară, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o Hotărâre prin care se propune Guvernului României scoaterea de la rezervele de stat a unor construcţii uşoare din elemente modulare (pentru cazare), articole de cazarmament, apă şi alimente în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgenţă, cu titlu gratuit, localităţilor din judeţul Galaţi pentru asigurarea condiţiilor minime de trai sinistraţilor.
Zeci de camioane şi TIR-uri de la mai multe Inspectorate judeţene pentru Situaţii de Urgenţă vor prelua de la depozite din judeţele Ilfov şi Bacău bunurile de primă necesitate care vor fi transportate către Galaţi.
Ajutoarele trimise în judeţul Galaţi constau în peste 400 de tone de alimente de primă necesitate – conserve, caşcaval, apă, zahăr etc. – dar şi construcţii modulare pentru cazare, grupuri sanitare, saci de dormit, perne, pături, saltele, aşternuturi, precizează IGSU.
Ciolacu, deplasare specială la tabăra de sinistrați din Slobozia Conachi
Premierul Marcel Ciolacu va ajunge în scrut timp la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Premierul și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au petrecut noaptea la Galați, unde, împreună cu autoritățile județene și locale, au căutat soluții pentru persoanele sinistrate. Premierul Marcel Ciolacu va ajunge la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi, județul Galați, în jurul orei 9.00. Premierul și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au rămas în cursul nopții la Galați.
Ciolacu, împreună cu miniștrii Apărării, de Interne și Mediului au mers de sâmbătă la Slobozia Conachi, localitate din Galați grav afectată de inundații. Aceștia au avut o celulă de criză la Consiliul Județan Galați, unde s-au luat mai multe decizii pentru a-i ajuta pe sinistrați. Sâmbătă după-amiaza, la Galați a ajuns și președintele Senatului, președinte al PNL, Nicolae Ciucă.
Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții persoanelor afectate de inundații și acordarea de ajutor în regim de urgență, transmite, sâmbătă seara, Executivul. Până în prezent au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane, autoritățile fiind in dialog cu alți 14 locuitori din comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură. Pentru cazarea populației evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja către zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane.Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.
Potrivit Guvernului, în localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.
Premierul Marcel Ciolacu a ajuns la tabăra amenajată la Slobozia Conachi, județul Galați, fiind însoțit de liderul PNL Nicolae Ciucă. Prim-ministrul a declarat că până la urmă a existat și o solidaritare și din partea guvernului și a politicienilor, la un moment complicat și că lucurile încep să revină spre normal.
Referitor la persoanele date dispărute, care ar fi din localitatea Pechea, premierul a precizat că așteaptă mai multe date.
„Așteptăm să vedem toate detaliile. S-ar putea să fie și o alarmă falsă, oamenii să se fi dus la rude, dar există această suspiciune. Nu știm toate detaliile și nu e momentul acum să vorbim”, a spus Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu și șeful Senatului, Nicolae Ciucă, au mers la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Cei doi au rămas în zona Galați de ieri, după ce au vizitat oamenii și gospodăriile distruse de inundații.
„Au subliniat și antevorbitorii mei. Situația este dramatică, măsurile trebuie să continue. Important e ca de aici înainte să existe toate cele necesare pentru a putea gestiona toate nevoile populației și cele de infrastructură. Ieri am reușit alături de premier să identificăm problema care menținea nivelul apel ridicat. S-a produs o breșă la nivelul digului Suhurlui astfel că nivelul apei a scăzut”, a declarat Nicolae Ciucă.
Se va trece la curățirea fântânilor și apoi va veni Direcția Sanitară ca să le asaneze să poată fi folosite, a declarat Raed Arafat.
271 de persoane au fost evacuate și mutate în siguranță
Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții persoanelor afectate de inundații și acordarea de ajutor în regim de urgență, transmite, sâmbătă seara, Executivul. Până în prezent au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane, autoritățile fiind in dialog cu alți 14 locuitori din comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură.
Pentru cazarea populației evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja către zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane.
Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.
Potrivit Guvernului, în localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.
Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, polițiști, forțe ale armatei, personal al aviației – au fost implicați în acțiunile de salvare și de ajutorare în cele 22 de localități afectate din județul Galați (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Grivița, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăști, Drăgușeni, Smulți, Berești, Berești Meria, Bălăbănești, Tudor Vladimirescu, Bălășești, Rediu și Sugurlui).
Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați.
Reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluții alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate. Guvernul mai anunță că în momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele și soluțiile pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului.
„Suntem solidari cu oamenii a căror muncă de o viață este distrusă de inundații și îi vom ajuta pentru a-și reface locuințele și gospodăriile. Acum însă, prioritatea noastră este salvarea de vieți. Le mulțumesc salvatorilor și tuturor celor care au intervenit pentru a-și ajuta semenii”, a afirmat șeful Executivului.
La Comandamentul pentru Situații de Urgență, la Galați, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar ministrul Mediului, Mircea Fechet, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, autorități locale din județul Galați.