Ministrul Gorghiu, despre Dosarul 2 Mai, judecat la Mangalia: „E unul din acele momente care a afectat încrederea în Justiție”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a admis că modul în care s-a derulat până acum procesul legat de accidentul din 2 Mai a afectat încrederea românilor în actul de justiție.

Eu nu pot să reacționez ca om politic care nu ocupă funcția de ministru al Justiției, că așa putem să comentăm multe… Nici eu nu cunosc dosarul și cel mai bine ar fi să întrebați CSM-ul, că ministrul n-are nicio pârghie, sunt limite clare ale competențelor. Independența Justiției e respectată, dar nu o dată am spus că înțeleg emoția din societate față de acest proces, lucru care se vede din interesul constant. La fiecare termen se vede revolta pe rețelele sociale. Sunt foarte atentă la ce se întâmplă. În opinia mea, e unul din acele momente care a afectat încrederea în justiție și am cerut public nu o dată celor implicați să trateze cauza cu maximă seriozitate, cu profesionalism, cum trebuie să fie în orice alt dosar. A fost o reacție din partea CSM, e o procedură în curs la Inspecția Judiciară. Ministerul a făcut, și eu personal am făcut o prioritate din combaterea fenomenului drogurilor. Am făcut câteva legi bune, una fiind legea 2 Mai, care a pornit din această dramă. Legea prevede că traficanții de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare, ci vor sta în închisoare”, a declarat Alina Gorghiu.

Întrebată despre posibilele explicații pentru care Secția disciplinară a refuzat să o suspende pe judecătoarea Ancuța Popoviciu din acest dosar, Gorghiu a spus: „Am văzut comunicatul celor din Secție, din care fiecare înțelege ce vrea. Nu vreau să critic pe nimeni, ci să înțeleagă toată lumea că atunci când iei o decizie, prioritatea e încrederea în actul de justiție. Procedura e în curs cu privire la sancționarea acestui magistrat, care sper să-și găsească un deznodământ curând. Nu vreau să dau verdicte sau opinii, că se pot interpreta, dar eu chiar vreau să fim atenți la cum gestionăm aceste dosare, că e foarte important ca cetățeanul român plătitor de taxe și impozite să aibă încredere în serviciul public numit justiție”.

Întrebată ce mesaj are pentru părinții tinerilor care au murit în accident, părinți care spun că se simt umiliți de această judecătoare, Alina Gorghiu a răspuns: „Eu știu că numai părinte să nu fii. Vă spun fără ezitare că părinții au trecut prin emoții prea mari, le înțeleg emoția și orice le-aș spune eu, oricâte păreri de rău și oricât de mult mi-aș dori ca acest lucru să nu se fi întâmplat, suntem în altă realitate. Le urez să aibă nervii tari, multă sănătate. Multă încredere în justiție nu pot să le spun să aibă, pentru că experiența lor de acum probabil îi împiedică. Celor care se uită la justiție cu neîncredere le spun că avem un stat de drept în care justiția știe să-și facă curat în propria curte și că trebuie să avem încredere în justiție pentru că dreptatea nu ne-o putem face singuri”.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *