NATO a început Steadfast Defender 2024, cel mai mare exerciţiu de la Războiul Rece încoace

NATO a început miercuri cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece, cu o navă de război americană părăsind Statele Unite pentru tranzit peste Atlantic către teritoriul alianței din Europa, potrivit voanews.

Alianța militară occidentală a anunțat că aproximativ 90.000 de soldați vor lua parte la exercițiul Steadfast Defender 24, de luni de zile, menit să testeze apărarea în fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică prin mișcarea transatlantică a forțelor din America de Nord”, a declarat generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al Aliaților NATO în Europa.

Steadfast Defender 2024 va fi o demonstrație clară a unității, forței și hotărârii noastre de a ne proteja reciproc, valorile și ordinea internațională bazată pe reguli.”

Exercițiul este conceput pentru a simula răspunsul alianței celor 31 de națiuni la un atac al unui rival precum Rusia. Acesta va fi compus dintr-o serie de exerciții individuale mai mici și se va întinde din America de Nord până pe flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia. Vor participa aproximativ 50 de nave, 80 de avioane și peste 1.100 de vehicule de luptă.

Exercițiul – cel mai mare de la exercițiul Reforger din 1988 din timpul Războiului Rece – are loc în timp ce NATO și-a revizuit apărarea de când Rusia a lansat invazia Ucrainei în 2022. Alianța a trimis mii de trupe pe flancul său estic și și-a întocmit cele mai ample planuri de la prăbușirea Uniunii Sovietice pentru a se proteja de un atac rusesc.

Oamenii din Marea Britanie ar trebui să fie gata să servească în armată în eventualitatea unui război cu Rusia, a declarat șeful Statului Major al forțelor britanice, generalul Patrick Sanders, potrivit Politico.

Patrick Sanders le-a cerut autorităților britanice să „mobilizeze națiunea” pentru a se pregăti de un război cu Rusia, miercuri, la Londra, în cadrul unui discurs susținut în marja unei expoziții internaționale de vehicule blindate. Deși nu susține recrutarea, Sanders a subliniat nevoia de o „schimbare” în mentalitatea publicului britanic astfel încât acesta să fie pregătit pentru un conflict militar cu Rusia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *