Olanda trimite între 12 și 18 avioane de luptă F16 în România pentru a antrena piloți ucraineni
Ministrul Apărării din Olanda, Kaisa Ollongren, a declarat că forțele armate ale țării vor trimite 12 până la 18 avioane de luptă F-16 în centrul românesc pentru pregătirea piloților ucraineni în următoarele câteva săptămâni, potrivit BBC. Ollongren, citat de NLTimes, a spus că după aceasta centrul de formare poate începe să funcționeze.
Oficialul nu a precizat când intenționează Olanda să transfere primii luptători în Ucraina pentru a-i putea folosi pe câmpul de luptă.
Țările de Jos au fost de acord în principiu să trimită 24 de avioane F-16 Forțelor Armate ucrainene, relatează NLTimes. În prezent, armata țării are în serviciu 42 de astfel de luptători; ulterior, aeronavele rămase vor fi folosite pentru pregătirea piloților. Piloții ucraineni care trebuie să piloteze F-16 au început deja antrenamentele în Statele Unite.
În timpul conferinței Ramstein a aliaților occidentali ai Ucrainei, care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles, Danemarca a promis că va furniza Ucrainei primele sale avioane de luptă F-16 până în aprilie 2024.
Belgia a mai spus că va transfera aeronave F-16 în Ucraina începând cu 2025.
Țările occidentale au promis că vor furniza Ucrainei peste 50 de avioane de luptă F-16.
Armata ucraineană speră să înceapă zborurile de luptă cu ele până în februarie 2024, dar acest lucru se poate întâmpla doar după pregătirea piloților.
Trei aeronave MQ-9 Reaper olandeze vor sosi în 2024
Ministerul Apărării Naționale salută decizia Guvernului Olandez de a disloca, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi.
Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței.
Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național în sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România.
Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare. De asemenea, România are, la rândul său, o contribuție substanțială cu trupe și capabilități în misiunile și operațiile NATO și UE.