Oprea (Economie): „România va produce cea mai performantă pulbere din lume”

Ministrul Economiei, Radu Oprea, afirmă că industria românească de apărare produce echipament de calibre folosite de NATO. Ministrul a dat detalii despre proiectilul de calibrul 155 de milimetri, explicând că industria de apărare aşteaptă finalizarea unei licitaţii demarate de Ministerul Apărării Naţionale, pentru a vedea ce echipament militar care foloseşte proiectile de calibrul 155 milimetri va fi achiziţionat, întrucât fiecare echipament are propriile particularităţi, deşi obuzul are acelaşi calibru, informează news.ro.

Radu Oprea a fost întrebat, într-un interviu acordat Europa Liberă, de ce industria românească de apărare nu produce echipament militar de calibrele folosite de ţările membre NATO. „Ştiţi cum era la televiziune pe vremuri, parţial color? Cam aşa este şi răspunsul. (…) Astăzi, în România, producem, sau suntem parte în procesul de a putea furniza calibre NATO şi dacă ne uităm cu atenţie, vedem că sunt companii cu capital de stat, dar şi companii cu capital privat din România care lucrează împreună foarte bine şi care livrează pe contracte internaţionale şi interne muniţie de calibru NATO. Dacă vorbim de muniţia de calibru mic, se produce la UM Cugir şi vă dau exemplu această companie pentru că acolo unde avem un management performant se pot întâmpla minuni”, a afirmat Radu Oprea.

Conform acestuia, această muniţie mică este folosită pentru arma de asalt, pentru mitralieră.

Ministrul a dat detalii despre proiectilul de calibrul 155 de milimetri pe care industria locală de apărare ar trebui să îl producă pentru Armata Română.

Astăzi, România îşi îndeplineşte angajamentele în sensul în care lucrăm în industria de apărare atât cu capital privat, cât şi cu capital de stat, însă muniţia aceasta de 155 are un anumit specific. Nu este o muniţie standard şi contează foarte mult, dacă vreţi… este specifică fiecărui echipament care foloseşte muniţia de 155. Producătorul american are un anumit standard, producătorul coreean are un anumit standard, producătorul european – şi aici sunt mai mulţi – are un anumit standard. Atâta timp cât ne referim la Armata Română, ceea ce va trebui să producem noi ca industrie de apărare care susţinem nevoile Armatei Române, trebuie întâi să primim un răspuns, cine va fi cel care va furniza echipamentele, ca să ştim exact ce trebuie să producem. Şi sunt proceduri în curs de derulare care, din câte ştiu eu, vor avea un răspuns într-o perioadă foarte scurtă de timp şi imediat vom putea să venim să producem specific pentru nevoile Armatei Române. În schimb, astăzi, împreună cu parteneri din Europa, producem parte din acest proiectil de 155”.

Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: România a promis aliaților că va pune în funcțiune unitățile de producție pentru a fabrica muniție necesară Ucrainei. Atenția se îndreaptă asupra obuzelor de 155 mm. În ce stadiu suntem acum?

Radu Oprea, ministrul Economiei: Suntem în stadiul în care lucrăm la proiecte împreună cu mai mulți parteneri. Pot să vă spun că astăzi producem în România, sau suntem implicați în procesul de producție a obuzelor de calibrul 155 mm.

Pot să vă mai spun că sunt companii care au crescut numărul de angajați, că lucrăm în schimburi, și avem țintă în anumite companii să ajungem să lucrăm 24 de ore, șapte zile pe săptămână.

Proiectul cuprinde mai multe componente. Există și bani europeni, și vestea bună pe care am primit-o astăzi, pentru că am văzut o comunicare a Comisiei Europene, este că proiectul României, împreună cu o companie germană, pentru fabrica de pulberi, este unul eligibil, și că vom primi bani europeni.

Alexandru Rotaru: Este vorba despre compania germană Rheinmetall. Deci vom avea o fabrică de pulberi în România. Când?

Radu Oprea: Este un proiect la care lucrăm, și pot să vă spun că la începutul lunii august va veni echipa de tehnicieni din Germania pentru a stabili toți pașii pe care îi mai avem de făcut.

Robert Kiss, jurnalist Digi24.ro: De ce doar în luna august? Nu e târziu?

Radu Oprea: De doi ani lucrăm la acest proiect. Știm ce echipamente avem nevoie, însă mai sunt detalii tehnice de pus la punct.

Robert Kiss: Există contracte, există cerere?

Radu Oprea: Există cerere, există contracte. În momentul în care MApN va avea rezultatul procesului de achiziție publică pentru obuzele de calibrul 155 mm, o să știm exact care este tipul de muniție care va trebui să-l producem în România. Fiecare dintre producători are un detaliu care face să ai o muniție dedicată.

Însă, există și o muniție standard – 107 mm, care se folosește foarte mult în Ucraina, astăzi. Pulberea pe care o vom produce în România va fi probabil cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *