Parchetul European condus de Kövesi a sechestrat în România bunuri în valaore de 2,4 milioane de euro, într-o investigație de fraudă transfrontalieră

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, a sechestrat în România bunuri în valaore de 2,4 milioane de euro, totul într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA, care implică carburanți importați pe piața italiană, transmite instituția.

Aceasta se adaugă confiscărilor anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimate la 92 de milioane de euro. Din acest motiv, în momentul în care procurorii europeni delegați de la Bologna au găsit bunurile unuia dintre suspecți aflați în România, au solicitat colegilor din București să le pună sub sechestru, lucru care a fost realizat cu promptitudine, grație modelului operațional al EPPO ca birou unic”, transmite instituția.

18 imobile în București

„În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând suspectului. În plus, au fost înghețate 14 conturi bancare, precum și participații în companii românești, care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar și în sectorul comerțului cu combustibili, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro”, explică EPPO.

„Ancheta se referă la un grup infracțional suspectat condus de trei indivizi, toți italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli. Aceștia sunt bănuiți că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea lor ulterioară la un cost redus, folosind un șir de companii-fantasmă și o companie tampon. Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat unor companii-fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale. Dovezile indică faptul că produsele combustibile au fost de fapt vândute unei companii cu sediul în Parma, despre care se crede că ar fi comis fraudă intracomunitară a comerciantului dispărut (MTIC) – o schemă criminală complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, deoarece acestea sunt scutite de TVA. Acest lucru a permis companiei să revândă produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Verona – obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici onești. Se estimează că schema a cauzat administrației fiscale un prejudiciu de peste 92 de milioane de euro, aferent impozitului neplătit din 2016. Bunurile aflate în România aparțin reprezentantului legal al societății cercetate din Parma. Ordinul de înghețare a fost executat în România în conformitate cu prevederile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit efectuarea de investigații transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste prevederi, procurorii europeni delegați ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigație, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în cazul metodelor tradiționale de cooperare judiciară. În Italia, capturile anterioare au fost efectuate de Poliția Financiară Italiană (Comando Provinciale della Guardia di Finanza – Parma), sub conducerea EPPO. În România, ordinul de înghețare a fost executat de polițiști din cadrul Structurii de Sprijin EPPO din acea țară. Toate persoanele în cauză sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele competente italiene”, au transmis reprezentanții EPPO.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *