Paul de România, printre condamnații fără scăpare. Gorghiu (Justiție): „300 de fugari au fost readuşi în ţară de la începutul anului”

Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară, spune, marți, Alina Gorghiu despre Paul de România, care a fost arestat în Malta.

La acest moment Paul de România se află în Malta. În baza aceluiași mandat european de arestare, procedura a fost reluată. A fost un termen de judecată (…) unde s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai, hotărâre care, desigur, poate fi contestată. Intuiesc că va fi contestată. De asemenea, fac precizarea că solicitarea făcută de echipa fugarului de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă. Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară”, spune Alina Gorghiu.

Ea precizează că autoritățile române vor comunica, până pe data de 9 mai, mandatul de arestare, tradus în engleză și în malteză.

Ne vom asigura că vom deschide dialog cu autoritățile din Malta și că vom avea un dialog constant. După sărbători voi încerca inclusiv un dialog la nivel de ministru cu omologul meu din Malta pentru a discuta despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem acte de imixtiune în actul de justiție. Acest lucru îl precizez de fiecare dată, pentru că nu putem interveni în justiția niciunui alt stat. Nu am avut niciun fugar, nici în 2023, nici în aceste luni din 2024. Deci nu putem să spunem că avem o practică. Dimpotrivă. De aceea cred că este imperios necesar să discutăm cu autoritățile din Malta pentru a putea stabili parametri în care vom putea colabora în viitor. Sunt convinsă că Justiția din Malta e făcută la standarde europene și că vor ține cont de toate argumentele pe care instanța de executare le va furniza. Proactiv, vom actualiza condițiile de detenție prin ANP, față de cele pe care le-am comunicat instanței din Franța, și le vom pune la dispoziție autorităților din Malta”, încheie Gorghiu.

Paul de România a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că de la începutul anului şi până în acest moment statul român a reuşit să reîntoarcă în ţară aproape 300 de fugari, precizând că marţi va fi adus în România un infractor extrem de periculos, Ghinea Marius Liviu, condamnat de instanţele din România la 10 ani de închisoare cu executare pentru trafic de minori.

„La momentul acesta sunt aproape 300 de fugari pe care statul român a reuşit să-i întoarcă în ţară de la începutul anului până acum”, a afirmat, marţi, Alina Gorghiu, după şedinţa de Guvern.

În context, Alina Gorghiu a spus că proiectul de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei – „Fugarul plăteşte” – a primit raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi urmează votul în plen.

„Avem în acelaşi timp o veste bună, care vine din Legislativul României, raport favorabil pe legea pe care Ministerul Justiţiei a iniţiat-o, „Fugarul plăteşte”, este acea lege prin care întoarcerea celor care au pedepse cu executare în România şi fug să încerce să nu execute această pedeapsă în sistemul penitenciar, atunci când se întorc, vor scoate banii din buzunar. Comisia juridică a dat raport favorabil, săptămâna viitoare sper să avem un vot în plenul Camerei Deputaţilor pe această iniţiativă benefică pentru statul român”, a arătat ministrul Justiţiei.

Gorghiu a menţionat că marţi va ajunge în sistemul penitenciar românesc un infractor condamnat pentru trafic de minori.

„De asemenea, vreau să vă spun că astăzi vom avea pe teritoriul României şi va ajunge în sistemul penitenciar românesc un infractor extrem de periculos, numele lui este Ghinea Marius Liviu. Aşa cum vă spuneam, în scurtă vreme va ateriza în România. Este o persoană condamnată în România la închisoare pentru o infracţiune extrem de gravă – trafic de minori. Este un infractor extrem de periculos, un om nociv, care a traumatizat pe viaţă copii, a frânt destine şi a nenorocit familii întregi. De aceea am simţit nevoia să vă vorbesc despre acest fugar condamnat, repet, de instanţele din România la 10 ani de închisoare cu executare pentru că de foarte multe ori discutăm despre fugari cu nume celebre condamnaţi pentru mult mai puţin şi uităm să discutăm despre infractori extrem de periculoşi care abuzează sexual minori, care abuzează sexual tineri şi care sunt condamnaţi pentru infracţiuni de viol şi trafic de persoane”, a adăugat Alina Gorghiu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *