Polițiști rutieri din Reghin care mergeau cu șoferii la ATM ca să scoată bani pentru mită, condamnați cu executare
Șase polițiști de la Serviciul Rutier al Poliției Municipiului Reghin, județul Mureș, care au luat de zeci de ori mită în timpul serviciului au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cu executare. Faptele au avut loc în perioada 2015 – 2016, dosarul a fost trimis în instanță în 2019, iar o primă sentință în instanță a fost pronunțata la Tribunalul Mureș în 29 septembrie 2023.
Faptele oamenilor legii au fost dovedite inclusiv prin intermediul unor agenți sub acoperire, polițiștii fiind filmați în timp ce primesc bani pentru a „ierta” șoferii, după care îi împărțeau între ei. Simion Cotoi și Tudor Mărcuș au fost condamnați fiecare la câte 4 ani de închisoare cu executare, iar Cornel Cotoi, Florin Ioan Moldovan și Leon Mihăiță Adam au primit câte 4 ani și 6 luni în regim de detenție. Cea mai mare pedeapsă, de 4 ani și 8 luni după gratii a fost „încasată” de Ovidiu Nicoară. Cei cinci au șanse mici să scape prin prescriere, având în vedere că, potrivit magistratului care a pronunțat hotărârea, limitele de pedeapsă în cazul infracțiunilor săvârșite sunt cuprinse între 4 şi 16 ani.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 30 octombrie 2015 – 08 martie 2016, cei șase, fiind desemnați să efectueze activități specifice de prevenire a evenimentelor rutiere datorate excesului de viteză, au primit sume de bani de la conducătorii auto opriți în trafic pentru a nu își îndeplini atribuțiile de serviciu privind constatarea şi sancționarea contravențiilor la regimul circulației, pentru a îndeplini un act contrar acestor îndatoriri ori în legătură cu modalitate de îndeplinire a acestor îndatoriri de serviciu. De asemenea aceştia au întocmit procese-verbale de constatare şi sancţionare a faptelor de natură contravenţională în care au fost menţionate în mod neadevărat comiterea unor fapte de natură contravenţională mai puţin gravă de către conducătorii auto depistaţi în trafic, respectiv au înlesnit întocmirea în fals a proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei de către colegii de echipaj. Polițiștii au scăpat de infracțiunile de fals intelectual, în condițiile în care faptele s-au prescris. Sumele primite erau cuprinse între 50 de lei și 400 de lei, dar s-au plătit și mite de 100 de euro sau 150 de dolari.
„În marea majoritate a cazurilor, sumele de bani au fost înmânate lucrătorilor de poliţie în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu scopul de a nu aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a aplica sancţiuni contravenţionale mai blânde decât cele care s-ar fi impus, de cele mai multe ori membrii echipajului participând activ la discuţiile purtate cu conducătorul auto, având cunoştinţă fiecare dintre aceştia de titlul primirii sumei de bani necuvenite. În multe cazuri se constată că primirea banilor se face în prezenţa ambilor lucrători de poliţie din cadrul echipajului”, se precizează în rechizitoriu.
Magistratul a mai precizat că polițiștii au acționat cu „nonşalanţă, prin atitudinea pe care o manifestau faţă de contravenenţi, de presiunea pe care o punea pe aceştia, existând şi situaţii în care inculpaţii nu numai că au fost de acord cu primirea unor sume de bani sau alte foloase, dar au existat şi situaţii în care inculpaţii au pus contravenineţii fie să meargă acasă să aducă bani, fie chiar au însoţit aceste persoane la ATM-uri pentru ca să scoată bani pe care să li remită, fie au însoţit contravenienţii în alte locaţii fie pentru a se asigura că nu sunt camere în zonă, fie le-au indicat alte locaţii unde foloasele să fie lăsate”.
Judecătorul a mai susținut că polițiștii erau conştienţi de faptul că comportamentul lor este unul ilegal, „asigurându-se că persoanele de la care primesc foloasele nu au aparatură de înregistrare şi impunându-le acestora interdicţia de a discuta cu alte persoane despre aceste aspecte, chiar exprimând amenințări voalate de tipul „ne mai întâlnim”.
Hotărârea Tribunalului Mureș a fost contestată atât de polițiști, cât și de procurori.