Polițiștii rutieri nu mai au voie să dea „avertisment” în anumite situații, ci vor da direct amendă
În urmă cu câteva zile, Guvernul a adoptat Ordonanța de modificare a legii 195/2002, care modifică modifică legea circulației. Astfel, polițiștii din România nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor, care încalcă regulile rutiere, ci sunt obligați să dea amendă.
Polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” în următoarele situații:
100 alin. (3) – nerespectarea semnificației indicatoarelor şi marcajelor de obligare;
101 alin. (3) – conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege
102 alin. (3) – conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat;
102 alin.(4) – neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege;
105 – fapte săvârșite de persoane juridice.
Unul dintre cei mai cunoscuţi poliţişti din Sibiu, protagonist al serialului ‘Oamenii legii’ difuzat de AXN (care a demisionat între timp), Viorel Teacă a explicat, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook, cum stă treaba cu aceste modificări.
„Da, este adevărat, polițiștii nu mai pot să dea avertismente pentru că așa a hotărât legiuitorul, cei care conduc Parlamentul și Guvernul.
Dacă erau polițiști până acum și vedeau, de exemplu, că ai o persoană suferindă în mașină și te grăbești la spital – pentru că erau polițiști care făceau acest lucru – acum nu o să mai poată să facă acest lucru, sunt obligați să dea amendă“, a explicat Viorel Teacă, răspunzând la o întrebare a unei interlocutoare.
„De exemplu, eu când opream o persoană care avea, să zicem, permisul expirat și îmi spunea: ‘Domnule, credeți-mă că nu am avut bani nici să fac fișa medicală’ – și îl credeam – ‘dacă-mi dați și amendă, nu mai pot nici măcar să fac permisul’. Și atunci îi luam permisul și îi dădeam dovadă înlocuitoare 15 zile și îi dădeam avertisment. Iar el, cu banii aceia pe care trebuia să-i plătească statului român – că nu mi-i dădea mie – se ducea și își făcea fișa medicală și omul era mulțumit. Acum, pentru cazurile în care se suspendă dreptul de a conduce autovehicule – măsura complementară este obligatorie – permisul, adică, polițistul este obligat să aplice doar amendă, adică doar în bani“, a încheiat polițistul, care i-a îndemnat pe următorii săi să comenteze ce părere au despre această măsură.