Predoiu (MAI) și calendarul aderării la Schengen: „Discuțiile și negocierile sunt în curs, constructive și cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, vorbește, într-un comunicat de presă, despre „calendarul aderării” la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, după ce, joi dimineață, la ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a spus că acest lucru se va întâmpla efectiv în martie anul viitor.
„Discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu miniștrii de Interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniștri din Austria, Ungaria și Bulgaria au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât și în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia și Bruxelles. De asemenea, am ținut permanent legătura cu comisarul Ylva Johansson, cu alți oficiali europeni, dar și cu noul comisar Magnus Brunner, împreună cu care am avut o primă discuție la Viena încă din luna septembrie. Salut poziția domnului comisar Magnus Brunner exprimată recent la audierile din Parlamentul European, în cadrul cărora a exprimat sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putință. Aceste demersuri au avut și au un caracter continuu din partea mea și a echipei mele, în acest sens, recent am avut o substanțială întâlnire de lucru cu noul ministru francez de Interne, Bruce Retailleau, la Paris, în urma căreia Franța a reiterat sprijinul pentru intrarea RO și BG în Spațiul Schengen, deplin, inclusiv cu frontiera terestră, cât mai rapid cu putință. Toate aceste discuții au decurs foarte bine și constructiv pentru procesul de aderare, dar și pentru consolidarea frontierelor și combaterea migrației ilegale. Față de proiecțiile și comentariile din spațiul public, precum și față de întrebările din mass-media, precizez faptul că discuțiile și negocierile sunt încă în curs, sunt constructive și cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne. De asemenea, aș vrea să subliniez faptul că cel mai bun semnal public pe care îl putem da în contextul acestor negocieri este faptul că România va continua să acorde sprijin politic, legal, instituțional pentru protecția frontierelor și să dezvolte continuu capacitatea de combatere a migrației ilegale. România va fi gata să ia toate măsurile pentru protecția frontierelor sale și după admiterea în Spațiul Schengen cu frontierele terestre și să aplice toate procedurile Schengen la frontierele sale, inclusiv instituirea de controale, atunci când se impun, precum și aplicarea unor politici foarte eficiente în materie de azil și returnări. În sfârșit, dar nu în ultimul rând, precizez că avem o foarte bună cooperare în combaterea migrației ilegale cu toți vecinii noștri, dar și cu Austria, avem o foarte bună cooperare la nivelul ministerelor pe toate domeniile de interes și o foarte bună comunicare cu miniștrii din Austria, Ungaria și Bulgaria, precum și cu ceilalți colegi din statele membre UE”.