Primele avioane F16 pentru antrenarea piloților ucraineni au ajuns în țară. Centrul de instruire va forma și piloții români

Olanda a trimis, marți, primele cinci avioane F-16 în România destinare intruirii piloților ucraineni. Țările de Jos intenționează să livreze între 12 și 18 avioane F-16 pentru utilizarea în noul centru european de pregătire a piloților din România, care urmează să fie deschis, conform Hotnews.

Ministerul Apărării susține că centrul va fi benefic și pentru formarea piloților români.

European F-16 training center- EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia. Având în vedere contextul geopolitic actual și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO. Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, transmite MApN.

Premierul olandez i-a promit lui Zelenski că va livra avioane F-16 în România în circa două săptămâni, dar și că îi va livra Ucrainei avioane de luptă, promisiuni făcute și de Danemarca, Belgia și Norvegia.

Ministrul apărării Angel Tîlvar a semnat la finalul lunii august Scrisoarea de intenție între MApN, Ministrul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și compania Lockheed Martin pentru construirea centrului de pregătire din România.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *