Rolul geostrategic al Mării Negre sau importanța coridoarelor de transport Constanța, Gdansk și Trieste

Două publicații americane de renume, Atlantic Council și National Interest, au publicat articole despre rolul geostrategic al Mării Negre. Organizația prestigioasă Atlantic Council a publicat pe site-ul său un material intitulat „Conectarea Mării Negre, a Mării Baltice și a Mării Adriatice servește intereselor europene și celor ale NATO”. În același timp, National Interest a publicat o analiză intitulată „Un acord internațional pentru o Mare Neagră liberă și deschisă”, conform Historia.ro.

În articolul publicat de Atlantic Council se menționează că NATO, Uniunea Europeană și Inițiativa Celor Trei Mări ar trebui să prioritizeze realizarea coridoarelor de transport care să lege Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică și să interconecteze trei mari porturi din aceste regiuni: Constanța, Gdansk și Trieste. Acest lucru ar stimula semnificativ economia europeană, ar întări Flancul Estic al NATO și ar ajuta Ucraina să-și apere suveranitatea și să se integreze în Uniunea Europeană, se precizează în materialul semnat de analiștii Kaush Arha, Adam Eberhardt, Paolo Messa și George Scutaru.

Întreaga lume are un interes major în menținerea libertății Mării Negre. Securitatea în această regiune este prea importantă pentru a fi lăsată la mila capriciilor războiului din Ucraina. Națiunile libere din jurul Mării Negre ar trebui să conducă, în colaborare cu aliații și partenerii lor, un efort comun pentru a elabora un acord internațional care să protejeze libertatea Mării Negre.

Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO ar trebui să sprijine acest proces cu toate resursele necesare, se arată în articolul publicat de National Interest. Materialul este semnat de Kaush Arha, George Scutaru, Yordan Bozhilov și Mamuka Tsereteli.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *