România și-a anunțat partenerii din NATO că îl propune pe Iohannis la conducerea Alianței
România a anunțat partenerii din NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al organizației. Informația a fost anterior lansată de jurnaliști americani de la Bloomberg și WSJ.
„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcția de secretar general al NATO, potrivit @nat_droz și @PeterMartin_PCM. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, scrie pe platforma X jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă al publicației Bloomberg.
„O veste importantă, mai ales că Mark Rutte are deja sprijinul deschis al SUA și al Marii Britanii”, scrie și Alex Ward, jurnalist Politico.
Premierul olandez Mark Rutte şi-a asigurat sprijinul a două treimi din ţările membre NATO pentru a conduce alianţa militară începând din cursul acestui an, au declarat miercuri pentru POLITICO doi oficiali de rang înalt din Alianţa Nord-Atlantică.
„După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general”, a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.
Mark Rutte, care îşi face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale alianţei, au precizat oficialii.
Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis „prin consens”, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obţină sprijinul tuturor ţărilor rămase. Oficialul NATO a declarat că discuţiile „nu sunt încheiate”, dar a adăugat: „Există un impuls tot mai mare în spatele candidaturii sale”.
Presiunea este în creştere asupra membrilor NATO pentru a-l aproba pe Rutte înainte de summitul de la Washington din iulie. El l-ar înlocui pe Jens Stoltenberg, care a condus NATO din 2014.
Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat săptămâna trecută că aliaţii ar trebui să aibă ca obiectiv „finalizarea procesului de selecţie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic”.
Un alt oficial NATO de rang înalt a confirmat numărul de ţări care mai trebuie să îl susţină pe Rutte, spunând că sunt în jur de 10 care încă se abţin de la un vot pozitiv. „Vom continua să le ascultăm îndoielile şi preocupările”, a declarat primul oficial. „Şi încurajăm misiunea olandeză la NATO să răspundă la aceste întrebări”, a adăugat oficialul.
Turcia, de pildă, a cerut ca Rutte să nu favorizeze ţările UE în cadrul alianţei, potrivit Bloomberg. Ungaria, între timp, are neînţelegeri de lungă durată cu Rutte din cauza criticilor sale dure la adresa regresului democratic al ţării. Rămâne neclar, de asemenea, dacă ţările baltice îl susţin pe Rutte, având în vedere insistenţa lor asupra unui sprijin politic mai mare pentru o cale mai rapidă oferită Ucrainei de a adera la NATO.
Prim-ministrul estonian Kaja Kallas şi-a exprimat şi ea interesul pentru funcţia de conducere a NATO în timpul unui eveniment găzduit de POLITICO în noiembrie. Dar oficialii NATO spun că ea nu este în competiţie, deoarece nu şi-a declarat oficial candidatura. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ministrul leton de externe, Krišjānis Kariņš, care a făcut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele, scrie POLITICO.
Reacţia NATO
NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.
„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.
Jurnalista Bloomberg la Casa Albă Jennifer Jacobs a anunţat, joi, într-un mesaj postat pe reţeaua X (fosta Twitter) că România şi-a anunţat intenţia de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.
„România a notificat pe alţi membri ai NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO”, a scris jurnalista făcând referire la un articol scris de doi dintre colegii ei de la Bloomberg.
Aceasta afirmă că decizia României „va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”.
Autorităţile de la Bucureşti nu au făcut încă un anunţ oficial în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus joi că, în prezent, nu are date să comunice pe acest subiect.
Guvernul, prima reacție pe tema nominalizării lui Iohannis pentru funcția de secretar general NATO
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus că, în prezent nu are date să comunice pe subiect, întrebat dacă România a anunţat aliaţii NATO că îl propune în mod oficial pe preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de secretar-general al alianţei.
„Cred că împreună cu dumneavoastră am văzut o dezvoltare a unui subiect, chiar în această după-amiază, despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat dacă România a notificat alte ţării NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele Iohannis ca şi candidat pentru funcţia de secretar general al NATO, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.
Chestionat cine face această nominalizare din partea României, el a răspuns: „Acum nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul General”.
„La nivel de NATO, din câte ştiu eu, deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuţii politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcţie din această organizaţie esenţială, în special în contextul pe care îl trăim de astăzi şi o să vedem. Dacă vom avea informaţii publice despre asta, cu siguranţă le voi putea comunica”, a completat Constantin.
Potrivit unor surse guvernamentale și din presa internațională, România a anunţat în mod oficial aliaţii NATO că îl propune pe preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de secretar-general al alianţei.
Pe lângă SUA și Marea Britanie, Germania a anunțat că îl susține pe premierul olandez
SUA, Marea Britanie și Germania susțin candidatura premierului olandez, Mark Rutte, pentru a deveni următorul secretar general al NATO, într-un moment în care alianța se confruntă cu provocări majore pe fondul războiului din Ucraina și a întrebărilor cu privire la viitorul NATO, anunță The Guardian.
„Președintele Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte de a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american pentru Reuters.
Un oficial din Marea Britanie a spus că Londra „sprijină ferm” lui Rutte să-i succedă lui Jens Stoltenberg. „Rutte este foarte respectat în întreaga alianță, are acreditări serioase și se va asigura că alianța rămâne puternică și gata să apere și să descurajeze.”
Mulți alți membri NATO au semnalat că îl vor sprijini pe liderul olandez pentru această funcție, care necesită sprijin unanim din partea tuturor membrilor alianței. Joi după-amiază, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Olaf Scholz susținute candidatura lui Rutte.
Rutte este unul dintre cei mai longeviv șefi de guvern din Europa, fiind prim-ministru din 2010 și este considerat foarte potrivit pentru o eventuală confruntare cu provocările posibilei reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă. Rutte, care a vorbit la Conferința de Securitate de la München din weekend, a făcut o declarație de campanie pentru postul NATO, spunând că membrii ar trebui să „nu se mai plângă din cauza lui Trump” și că „trebuie să dansăm cu cine este pe ringul de dans”.
Turcia și Ungaria, care în ultimele luni au amânat decizii cheie ale NATO în alte domenii, nu au spus încă dacă îl susțin pe Rutte. Susținătorii spun că liderul olandez este un politician discret, cunoscut pentru că merge cu bicicleta la întâlniri și predă studii sociale la o școală locală. El locuiește în aceeași casă modestă din Haga de ani de zile și conduce un Saab la mâna a doua pe care-l are de mai bine de un deceniu.
Un oficial olandez a spus: „Puterea lui Rutte constă în trei lucruri: abilitățile sale de a comunica cu oamenii, mintea sa pragmatică și Nokia (recent un iPhone).”
„Un atlantist convins și un admirator al lui [Winston] Churchill, agenda sa de telefon cuprinde până acum două generații de lideri mondiali dincolo de limitele lumii occidentale și cu care a creat legături și menține un contact bun – și în privat, chiar și după plecarea lor. . [Fostul cancelar german Angela] Merkel și Rutte încă se întâlnesc”, a spus oficialul.
„A avut o legătură excelentă cu [fostul președinte american Barack] Obama, dar a menținut și legături constructive cu Trump. Acreditările sale internaționale sunt excelente.”
După prăbușirea guvernului său anul trecut, Rutte a demisionat din funcția de lider al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) și a spus că va părăsi politica. În ultimele luni, Rutte a ocupat funcția de prim-ministru interimar, în timp ce discuțiile de coaliție se prelungesc și a rămas extrem de activ în politica europeană.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost și el menționat ca posibil concurent. România și-a anunțat joi în mod oficial aliații NATO de faptul că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței. Cea care a oferit această informație este jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba, într-o postare pe rețeaua X.
„Romania i-a notificat pe ceilalti membri NATO ca intentioneaza sa il nominalizeze pe presedintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalti aliati de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jacobs pe rețeaua X.