Rusia ameninţă România cu bombardamente la viitoarea bază de la „Kogălniceanu”: „Va fi printre primele ținte ale loviturilor de retorsiune!”

Andrei Klimov, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera superioară a Parlamentului rus, avertizează că, cu cât devine mai mare baza militară „antirusească” din România, cu atât cresc șansele ca aceasta să fie printre primele ținte ale loviturilor de retorsiune. Motivul invocat este anunțul că România construiește cea mai mare bază militară NATO din Europa.

Proiectul de extindere a bazei de la Mihail Kogălniceanu a fost inițiat în 2019, înainte de invazia rusă în Ucraina. Lucrările costă 2,5 miliarde de euro și ar urma să se întindă pe 20 de ani, iar din această bază, alianța militară ar urma să susțină și operațiunile din Orientul Mijlociu.

„Dacă românilor le place, este treaba lor, desigur, dar clubul de sinucigași NATO îi antrenează pe civilii obișnuiți în astfel de aventuri care se pot termina foarte rău pentru familiile și copiii lor. Nu încerc să sperii pe nimeni, ci doar să raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări. Acesta este un fapt”, a spus senatorul, citat de presa rusă, potrivit antena 3.

Dezvoltarea celei mai mari baze NATO din Europa în România, la Constanța, este o continuare a „erodării” securității în regiunea Mării Negre, a declarat, la rândul său, Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor.

„Baza de la Mihail Kogălniceanu găzduiește acum aproape 3000 de soldați ai Statelor Unite. Prin proiectul de 2,5 miliarde de euro, pista de la Mihail Kogălniceanu va fi modernizată și extinsă. În total, vorbim de peste 10.000 de militari care vor putea, în anii următori, să fie găzduiți la baza Mihail Kogălniceanu”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

La summitul de la Bruxelles al Consiliului European, care are loc joi şi vineri, liderii europeni discută sporirea ajutorului militar pentru Ucraina, având în față perspectiva ca războiul să se extindă pe continent dacă trupele Moscovei câștigă în fața Kievului.

„Dacă lăsăm Ucraina să piardă acest război, Rusia va amenința, cu siguranță, Moldova, România și Polonia”, a avertizat recent președintele francez Emmanuel Macron.

În condițiile în care Ucraina rămâne rapid fără muniție, iar ajutorul de 60 de miliarde de dolari al administrației Biden este blocat de republicani în Congresul SUA, europenii se văd constrânși să ia inițiativa.

Statele membre UE au pe masă un plan de utilizare a profiturilor excepționale generate de activele rusești înghețate în Europa la scurt timp după invazia Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *