Se trimite Corpul de Control: Centre ale groazei în Târgu Mureș: Copii cu dizabilități, încuiați cu zăvorul și tratați cu medicamente expirate
Corpul de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie ( ANPDCA) va fi trimis în centrele din Târgu Mureș, iar președintele autorității, Rareş Petru Achiriloaie, a declarat că neregulile găsite acolo sunt de o „gravitate extremă”. Președintele ANPDCA a cerut DGASPC Mureș să aducă lămuriri pentru acest caz pentru a se clarifica situația cât mai repede posibil, conform G4media.
„Lucrurile semnalate sunt de o gravitate extremă şi, în cazul în care se dovedesc a fi reale, consecinţele trebuie să fie cele legale. Dispunerea Corpului de control în judeţul Mureş este prima dintre măsurile legale pe care noi, la nivelul Autorităţii, o avem la dispoziţie. Cer, de asemenea, DGASPC Mureş să prezinte cât mai curând posibil lămuriri în acest caz, pentru că este important să comunice public şi să clarifice toate aceste situaţii care, aşa cum au fost expuse, sunt inacceptabile”, a precizat preşedintele ANPDCA, Rareş Petru Achiriloaie.
Reamintim că Centrul de Resurse Juridice a constat, sâmbătă, că patru centre în care erau cazați copii cu dizabilități funcționau ilegal, după ce licența lor a expirat în data de 3 decembrie 2024 și au găsit nereguli grave. Cei 63 de copii era ținuți în condiții improprii, tratați cu medicamente expirate, încuiați cu zăvoare pe exterior, iar cei bolnavi de varicelă nu erau izolați. În plus, 9 copii dormeau în camera fără uși, pe saltele îmbrăcate în plastic, fiind mai ușor de curățat, dar și în paturi prea mici pentru ei.
„Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal. În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgenţă, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând. În toate cele patru centre, condiţiile de viaţă şi îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observaţi şi 9 copii într-un dormitor, camere fără uşi, spaţii insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viaţa şi integritatea copiilor. Într-unul dintre centre am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticaţi, nu toţi erau izolaţi de ceilalţi copii instituţionalizaţi. Sunt copii cu dizabilităţi care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deşi medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viaţa în pericol”, arată CRJ.