Seism în Justiție: CAB demolează ipoteza Naționalizării

O decizie definitivă a Curți de Apel București a alertat clasa politică, dar și administrația din București. Asta pentru că judecătorii au respins recursul Primăriei Capitalei într-un proces emblematic privind refuzul personal al edilului general de a autoriza noi edificări, consfințind astfel conduita discreționară și abuzivă a acestuia în privința eliberării autorizațiilor de construire. Iar sentința este cu atât mai interesantă cu cât ea vine pe fondul celor trei scandaluri uriașe care au agitat România în ultima vreme:

  1. problemele de neconstituționalitate din Codul Urbanismului, susținut de edilul Capitalei, și prin care se propune o nouă naționalizare a proprietății private și afectarea dreptului de utilizare a ei
  2. Conflictul blocării finanțării Institutului oncologic de către primarul general, care a produs revolta asociației bolnavilor de cancer.
  3. Războiul dintre Nicușor Dan si Inspectoratul de Stat în Construcții, devenit subiect săptămânal de presă, inclusiv în dosarele penale deschise de procurori pe numele edilului.

Instanța a respins recursul cerut de Municipalitate, după ce acesta fusese amendat de ISC pentru neîndeplinirea atribuțiilor legale, anume autorizarea unei construcții a Sanador, destinate pacienților oncologici.

Deși petentul (clinica în cauză) respectase toate prevederile Certificatului de urbanism, atașând dosarului de autorizare toate actele și avizele necesare, deși toate structurile de specialitate din PMB constataseră legitimitatea și legalitatea documentelor, inclusiv Arhitectul-șef și Secretarul semnând autorizația, aceasta s-a blocat pe biroul lui Nicușor Dan.

După aproape doi ani de procese, judecătorii au decis: „obligă pârâtul la emiterea Autorizaţiei de construire pentru imobilul din Bucureşti, Sector 1 […]”, iar sentința a rămas definitivă vineri, pe data de 3 noiembrie, la CAB.

Însă dedesubturile acestei înfrângeri suferite de alianța PNL-USR-PMP de la nivelul Capitalei conduse de Nicușor Dan par să aibă implicații politice și administrative majore. Asta nu doar pentru că magistrații au constatat abuzul evident, ci și pentru că ecourile deciziei vin după scandalul naționalizărilor propuse prin legea ce ar fi fost scrisă, conform surselor noastre, de apropiați ai edilului general din Ministerul Dezvoltării.

Constatând faptul că prin depunerea dosarului complet pentru eliberarea autorizației, orice petent are dreptul legal să construiască, primăria fiind obligată să îi aprobe solicitarea, Instanța a invalidat practic ipoteza prezentă în actuala formă de Cod al Urbanismului, conform căruia administrația poate modifica „în timpul jocului” regulile și condițiile de autorizare.

Iar lovitura este cu atât mai mare pentru Nicușor Dan, cu cât acesta și-a făcut o miză personală din blocarea investițiilor și împlicarea în procesele Primăriei pe domeniul urbanistic.

Mai mult, blocarea investițiilor în facilități destinate bolnavilor de cancer nu este o premieră. Dacă de această dată vorbim despre un privat, Nicușor Dan a fost acuzat recent tocmai de aliatul său de la Sectorul 2 că prin blocarea PUZ a blocat investiții de 8 miliarde din PNRR, bani destinați Institutului C. C. Iliescu. În plus, acutizarea bătăliei dintre edil și ISC are ca deznodământ câștigul instituției, infirmând nu doar acuzațiile lui Nicușor Dan la adresa sa, dar mai ales confirmarea practicilor abuzive, al căror impact economic echivalează cu jumătate din deficitul bugetar al României.

Iată cum decizia instanței devoalează din nou o problemă care poate fi deja catalogată drept una de siguranță națională: Prin subminarea investițiilor și afectarea bugetului de stat, prin șomaj și insolvențele companiilor din industrie, dar mai ales prin practicile abuzive ce conduc la aceste rezultate, deciziile administrative lovesc permanent nu doar în stabilitatea economică, ci și în însăși ordinea constituțională, prin refuzul acordării drepturilor legale către beneficiarii legitimi ai acestora.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *