Tîlvăr (MApN) a evidențiat în Polonia unitatea demonstrată de comunitatea transatlantică în contextul războiului

Aflat la Varșovia, la lucrările Forumului de Securitate, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a participat, marți, 3 octombrie, la dezbaterile din cadrul sesiunii “Strategic Autonomy & Europe’s Transatlantic Commitments”, alături de Catherine Ashton, fost Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, în prezent Global Fellow la Woodrow Wilson Center, de ministrul apărării din Suedia, Pål Jonson, și de ministrul afacerilor externe și europene din Slovacia, Miroslav Wlachovský,. Sesiunea a fost moderată de Katarzyna Pisarska.

Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei a readus în prim-plan dezbaterea privind rolul UE în ceea ce privește securitatea euro-atlantică. În acest context, au fost abordate teme relevante, precum relația transatlantică, cooperarea și complementaritatea UE-NATO, China și rolul SUA pentru securitatea europeană și globală.

Ministrul Tîlvăr a evidențiat unitatea demonstrată de comunitatea transatlantică în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, subliniind nevoia de a păstra această unitate și de continuare a sprijinului pentru Ucraina, acordat de multe state europene.  Ministrul a evocat sprijinul substanțial acordat de România, inclusiv prin asigurarea condițiilor pentru exportul a peste 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina către piețele globale.

Totodată, oficialul român a punctat că noul context strategic impune adaptare și consolidare a arhitecturii de securitate, care implică nu doar un rol crescut al UE, ci și întărirea legăturii transatlantice, care rămâne baza securității euro-atlantice. Subliniind complexitatea crescută a mediului geopolitic global, ministrul român al apărării a arătat că Europa trebuie să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate, gândită în cheia complementarității și a solidarității.

În acest context, ministrul român a reiterat importanța angajamentelor și alocării resurselor necesare pentru apărare, la nivel european, arătând că România a asigurat 2% din PIB  pentru apărare, în ultimii șase ani, iar de anul acesta, bugetul a crescut la 2,5 % din PIB, fapt care a permis derularea unor programe de înzestrare importante și intrarea în dotarea forțelor armate a unor echipamente de ultimă generație. Angel Tîlvăr a pledat pentru continuarea dezvoltării de capabilități militare, sens în care inițiativele UE reprezintă o oportunitate semnificativă.

De asemenea, oficialul român a evidențiat faptul că provocările la nivel global necesită o cooperare strânsă între NATO și UE, importanța și relevanța parteneriatului transatlantic și faptul că o Europă mai puternică înseamnă și un parteneriat mai puternic.

Forumul de Securitate de la Varșovia, organizat în perioada 3-4 octombrie, se află la a 10-a ediție și a avut ca temă centrală rolul din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est în cadrul relațiilor transatlantice. Dezbaterile au abordat modalitățile prin care regiunea poate deveni un partener proactiv pentru aliații transatlantici, concomitent cu întărirea propriei securități.

Raportul din acest an al Forumului de Securitate de la Varșovia, „Central and Eastern Europe (CEE) as a New Centre of Gravity. Recommentation on Strenghtening Regional, European and Transatlantic Security”, poate fi consultat AICI!

Întrevederea ministrului apărării naționale cu președintele Comitetului Militar NATO

În marja Forumului de Securitate de la Varșovia, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 3 octombrie, o întrevedere cu Președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer. Ministrul român evidențiat evoluțiile de securitate îngrijorătoare din regiunea Mării Negre și a mulțumit înaltului oficial NATO pentru sprijinul acordat și măsurile adoptate de Alianță ca urmare a atacurilor Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata apropiere a granițelor naționale.

Prezența detașamentului Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii compus din patru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon și 100 de militari, dislocat la Baza Aeriană de la Borcea, care au executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită, alături de alte elemente suplimentare, este o dovadă clară a solidarității aliate și a deciziilor rapide și eficiente luate în funcție de provocările de securitate cu care ne confruntăm. Trebuie să continuăm să luăm toate măsurile necesare pentru ca cetățenii noștri să se simtă în siguranță. Este datoria noastră principală“, a subliniat ministrul Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării a evidențiat necesitatea menținerii pe agenda aliată a importanței strategice a regiunii Mării Negre și a accentuat rolul autorităților militare în adaptarea NATO la noul context de securitate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *