Tîlvăr (MApN), întâlnire cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-au întâlnit luni, 11 septembrie, la sediul MApN, cu șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul-maior Sheryl E. Gordon.

Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euroatlantice, precum și aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării, în cadrul asigurat de Parteneriatul Strategic România-SUA și Programul de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Națională a Statului Alabama, lansat în urmă cu trei decenii. De asemenea, au fost trecute în revistă implicațiile atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei, din proximitatea granițelor României, precum și efectele asupra securității alimentare globale. Ministrul Tîlvăr a subliniat, în context, măsurile de întărire a securității în zona graniței cu Ucraina, mai ales în condițiile generate de identificarea pe teritoriul național, în zone aflate în proximitatea infrastructurii portuare ucrainene atacate de forțele Federației Ruse, a unor fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă.

„Avem în vedere măsuri de întărire a monitorizării şi securizării spațiului aerian al României și, implicit, al NATO, atât prin eforturi în plan național, cât și prin cooperarea cu aliații, prioritatea maximă fiind siguranța cetățenilor noștri, mai ales a celor din comunitățile din proximitatea atacurilor brutale ale Federației Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul Tîlvăr a apreciat angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră și cooperarea militară excelentă cu forțele armate române în vederea asigurării interoperabilității și a contribuției la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic.

Oficialul român a accentuat importanța întăririi misiunilor de poliție aeriană în România, exprimându-și aprecierea  pentru decizia SUA de a disloca aeronave F-16 în acest sens. De asemenea, a fost evidențiat rolul pe care Programul de Parteneriat Statal cu SUA îl poate avea asupra operaționalizării Centrului de instruire F-16 din România.

Generalul Petrescu a susținut importanța programului de activități comune pentru dezvoltarea capabilităților Armatei României.

„Am transmis mulțumiri generalului-maior Gordon pentru demersurile sale susținute de întărire a relațiilor de cooperare militară. Am identificat noi activități de colaborare în domeniul Mil-to-Mil, prin specializarea și perfecționarea militarilor în centrele de instruire ale Gărzii Naționale a statului Alabama şi ale Armatei SUA”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Delegația militară condusă de generalul-maior Sheryl E. Gordon efectuează o vizită de lucru în România, în perioada 10-16 septembrie. Programul șefului Gărzii Naționale a statului american Alabama include întrevederi cu reprezentanți ai unor unități și mari unități din garnizoanele București, Sibiu, Târgu Mureș și Sighișoara.

Programul de Parteneriat a fost inițiat de SUA în urmă cu 30 de ani, după căderea Uniunii Sovietice, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.

Cooperarea Armatei României cu Garda Națională a statului american Alabama constituie unul dintre instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române – Garda Națională Alabama, reprezintă unul dintre cei trei piloni ai politicii de securitate a țării noastre care urmărește interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *