Tîlvăr (MApN), la 2 ani de război: „Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a transmis un mesaj în contextul împlinirii a doi ani de la războiul rus împotriva Ucrainei, precizând că România va fi alături de Ucraina cât va fi nevoie. Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis, sămbătă, că România va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Nu putem anticipa deznodământul acestui război, dar putem fi siguri că vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. În fața amenințărilor pe care Rusia le reprezintă la adresa securității regionale și europene, este esențial să rămânem uniți și solidari și să continuăm să susținem cauza dreaptă a Ucrainei și, în același timp, să investim în propria securitate. Prin eforturile noastre colective de a consolida postura de apărare și descurajare, mai ales aici, pe flancul estic al Alianței, și prin angajamentul necondiționat față de valorile democratice putem contribui la menținerea păcii și securității în întreaga regiune, pe continent și în lume”, a transmis Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale.

România este parte a acestor eforturi, fiind alături de poporul ucrainean încă din prima zi a războiului. Ajutorul nostru s-a canalizat pe multiple coordonate și a fost oferit cu generozitate, la timpul și în forma în care vecinii și prietenii noștri au avut nevoie. Suntem pregătiți să ajutăm în continuare, suntem parte a inițiativelor constituite sub egida NATO, a Uniunii Europene sau prin colaborarea între state. Sprijinim misiunea militară a UE – EUMAM Ucraina, care asigură antrenarea unui număr semnificativ de militari ucraineni. Suntem, de asemenea, parte a Grupului de Contact pentru sprijinirea Ucrainei, coordonat de SUA. Mai mult, suntem pregătiți să primim, în lunile următoare,  piloți ucraineni pentru începerea antrenamentelor la Centrul de Instruire F-16 din Fetești”, mai precizează Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Ca țară aflată în proximitatea acestui război,  România a învățat foarte multe lecții în acești doi ani. Încă o dată, s-a demonstrat că securitatea este o condiție prealabilă pentru stabilitate și prosperitate economică. Trebuie să investim în apărare, și acest lucru este o realitate. România o face, și nu de acum. Avem un buget al apărării consistent. La nivelul Ministerului Apărării Naționale se derulează, în diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forțe ale armatei. Lucrăm continuu la schimbarea legislației pentru a răspunde noilor realități de securitate și suntem o voce puternică la masa NATO și în cadrul Uniunii Europene, unde ne promovăm cu fermitate interesele naționale”, se mai arată în mesajul transmis de Angel Tîlvăr.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *