Tîlvăr (MApN): „Rusia a inaugurat o nouă eră a războiului hibrid în regiunea Mării Negre”

Sprijinul „ferm” pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt „esenţiale”, pe termen scurt şi mediu, în raport cu posibila evoluţie a situaţiei, a afirmat, vineri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Black Sea and Balkans Security Forum.

Războiul din Ucraina a arătat necesitatea unei prezenţe aliate robuste, puternice, în regiunea Mării Negre, fiind foarte clară nevoia de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova la Uniunea Europeană, proces pe care îl susţinem puternic. (…) Sprijinul ferm pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt esenţiale. Trebuie să lucrăm împreună pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”, a declarat Tîlvăr, informează Agerpres.

În opinia sa, anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Moscova în 2014 a transformat Marea Neagră în principala linie de confruntare între Federaţia Rusă şi cei pe care acest stat îi consideră adversarii săi şi a crescut instabilitatea regiunii, afectând interesele NATO şi ale ţărilor riverane, inclusiv ale României.

În acest fel, Rusia a inaugurat o nouă eră a războiului hibrid în regiunea Mării Negre unde mijloacele nonconvenţionale, inclusiv manipularea informaţiei şi interferenţele străine, au devenit predominante. Invadarea Ucrainei în luna februarie 2022 a generat o criză majoră de securitate în Europa evidenţiind totodată necesitatea unor capabilităţi de apărare robuste”, a completat Angel Tîlvăr.

Potrivit ministrului, Marea Neagră este un nod central care leagă Europa, Asia Centrală, Caucazul, Marea Caspică, Orientul Mijlociu şi Marea Mediterană, o rută de tranzit între Occident şi Orient, care facilitează legăturile dintre Europa şi Eurasia prin coridorul mijlociu care include infrastructura critică, conductele de petrol şi gaz, cablurile de fibră optică, iar din această perspectivă orice eveniment din regiune are un impact geopolitic considerabil.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *