Un nou tip de droguri, aproape imposibil de detectat, este tot mai căutat de deținuții din penitenciare. Caz halucinant la Aiud

Metodele prin care drogurile sunt introduse în penitenciare se schimbă, la fel și tipul de stupefiante pe care le consumă deținuții. O demonstrează și cazul unui deținut de la Penitenciarul Aiud, care a fost prins în flagrant. Modul în care bărbatul, condamnat pentru tentativă de omor, își ascundea drogurile este descris într-o motivare a Tribunalului Alba. Tipul de drog descoperit este unul de sintezăm- un produs chimic, mai exact, care poate fi ascuns chiar și într-o banala coala de hârtie.

Tipul de drog care era impregnat în coala de hârtie se numește MDMB-4en-PINACA, este un drog de sinteză, respectiv un produs chimic ce se încadrează în categoria drogurilor de mare risc, relatează Ziare.com care citează alba24.ro. Printre consumatori, este cunoscut drept Pinaca.

Acest tip de drog a apărut pe piața drogurilor în anul 2017, iar dintre țările europene, s-a remarcat în special în Marea Britanie. Între timp a fost adus de traficanți și în România, unde se pare că ar fi devenit foarte popular. Deoarece modul de preparare este relativ simplu, în 2021, în SUA, substanța era atât de răspândită încât a fost numită cel mai comun tip de drog etnobotanic.

Pinaca este un canabinoid sintetic, o substanță asemănătoare etnobotanicelor. Se găsește de obicei sub formă de pulbere, dar poate fi diluat și impregnat în diverse materiale. Efectele negative induse pot include halucinații, paranoia, confuzie și depersonalizare. De obicei, se pulverizează pe materialul vegetal sau chiar pe o coală de hârtie și apoi se fumează. Poate fi, de asemenea, inhalat, injectat sau consumat pe cale orală.

Deținutul de la Aiud a fost trimis în judecată pentru deținere de droguri pentru consum propriu. Potrivit rechizitoriului, în data de 05 septembrie 2022, în timp ce era încarcerat în Penitenciarul Aiud, a deținut, fără drept, în vederea consumului propriu, în buzunarul stâng al hanoracului, disimulate într-o bucată de șervețel și introduse într-un pachet de țigări gol, două bucățele de hârtie cartonată pe care s-a pus în evidență MDMB-4en-PINACA (drog de mare risc).

După perchezițiile din penitenciar, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DIICOT Alba Iulia, iar deținutul a fost trimis în judecată.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *