Violator de fetițe recidivist, lăsat în libertate de magistraţi până la condamnare. Într-un final a fost nevoie să-l dea în urmărire generală

Ioan Căluţi a violat două copile, de 11 şi 12 ani, şi a beneficiat de fiecare dată de clemenţa magistraţilor. N-a fost arestat preventiv, după primul viol din 2008 a stat la închisoare opt ani, iar apoi un judecător i-a admis liberarea condiţionată, deşi psihologul închisorii avertiza că bărbatul prezintă un „risc privind gestionarea impulsurilor sexuale”.

Când a răpit, sechstrat și violat prima fetiță, Ioan Căluţi avea atunci 33 de ani, o soţie şi patru copii. Ioana a declarat în anchetă că el și fratele lui au dus-o în pădurea de pe deal, unde aveau o colibă, şi acolo au violat-o, pe rând.

Pe urmă, timp de 9 zile, Ioan Căluţi a dus-o cu căruţa pe drumurile de țară, pe unde el umbla după fier vechi, şi a obligat-o să întrețină relaţii sexuale cu el. Chiar în ziua în care Ioana a dispărut, tatăl ei a anunţat poliţia. Căluţi a aflat asta abia pe 30 august şi, speriat fiind, a adus-o pe Ioana cu căruța și a abandonat-o în apropiere de casa ei.

Consilierului de probațiune care i-a făcut evaluarea, bărbatul i-a mărturisit că a rămas cu fetiţa „8 zile, după care m-am plictisit și am convins-o să meargă înapoi acasă, iar eu m-am întors la familia mea”.

Un an şi nouă luni, cât a durat ancheta, bărbatul a fost cercetat în stare de libertate. La un moment dat, în ziua de 15 iunie 2009, el a fost reținut de către polițiști, dar măsura a fost revocată de procuror, prin ordonanță, după 10 ore, notează judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, arată Libertatea.

În mai 2010, după ce dosarul cu violul a fost trimis în instanţă, Căluţi a ajuns în spatele gratiilor, însă doar fiindcă fusese condamnat pentru nişte furturi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv, în august 2011, că el trebuie să execute 12 ani de închisoare, pentru viol şi lipsire de libertate. Judecătorii l-au obligat să-i plătească victimei 5.000 de lei daune morale. P

Pus în libertate, cu „risc privind gestionarea impulsurilor sexuale” Ioan Căluţi ar fi trebuit să iasă din penitenciar în martie 2021. Dar el câştigase 432 de „zile compensatorii pentru cazare în condiții necorespunzătoare” și alte 354 de zile, în baza muncii prestate, a subliniat Judecătoria Târgu Mureş care, în august 2018, a fost de acord cu liberarea condiționată a lui Căluţi.

La dosar exista un raport de evaluare psihologică, efectuată în penitenciar, în care se preciza că Ioan Căluţi „are o personalitate structurată pe valori antisociale, cu risc privind gestionarea impulsurilor sexuale”.

Căluţi a comis al doilea viol în 2019. De data aceasta, victimă a fost o fetiţă de 11 ani din comuna Ogra (Mureş), acolo unde bărbatul, care împlinise 44 de ani, îşi stabilise domiciliul.

Fapta a fost reclamată imediat şi tot atunci au început şi cercetările. Parchetului de pe lângă Judecătoria Târnăveni a finalizat ancheta după doi ani.

În tot acest timp, dar şi pe parcursul procesului care a durat alţi doi ani şi cinci luni, Căluţi a fost lăsat în libertate. Nimeni n-a cerut sau n-a dispus arestarea lui preventivă, deşi era acuzat că violase un copil, iar în trecut fusese condamnat pentru același lucru.

Pe 4 ianuarie anul acesta, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitiv pe Ioan Căluţi la 8 ani de închisoare pentru viol, la care i-au fost adăugate şi cele 919 zile, din pedeapsa mai veche, rămase neexecutate.

În plus, judecătorii l-au obligat pe bărbat să-i plătească victimei 10.000 de euro – daune morale. În aceeaşi zi, instanţa a emis mandatul de executare a pedepsei, iar poliţiştii au mers acasă la Căluţi, în satul Ogra, ca să-l ia şi să-l ducă la penitenciar.

Bărbatul însă dispăruse. El a fost dat în urmărire generală şi a fost prins după o lună. Săptămâna trecută, pe 2 februarie, polițiștii de la Postul din Jidvei l-au identificat pe Căluţi în Bălcaciu, un sat învecinat. Căluţi a fost ridicat de poliţiști și dus la Penitenciarul Aiud, pentru a-şi executa pedeapsa primită.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *