Vizită la MApN a reprezentantului special al prim-ministrului britanic pentru Balcanii de Vest

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a avut marți, 30 ianuarie, o întrevedere cu reprezentantul special al prim-ministrului britanic pentru Balcanii de Vest, Lord Stuart Peach.

Cei doi oficiali au discutat pe tema situației de securitate din Balcanii de Vest și din regiunea Mării Negre, evocând importanța strategică a celor două regiuni, precum și legătura strânsă dintre ele.

Lordul Peach a transmis apreciere pentru eforturile României pe palier operațional în Balcanii de Vest, evidențiind în mod special nivelul extraordinar al cooperării dintre militarii români și britanici în KFOR.

Secretarul de stat român a subliniat angajamentul național în ceea ce privește contribuția la menținerea unui mediu stabil și sigur în Balcanii de Vest, concretizat prin participarea substanțială în cadrul EUFOR Althea și KFOR.

„Participarea  robustă a României în cadrul misiunii NATO KFOR și operației UE EUFOR Althea ne poziționează ca fiind unul dintre principalii contributori pe palier operațional în Balcanii de Vest, expresie clară a angajamentului nostru pentru stabilitatea în proximitatea României, ce complementează susținerea României pentru parcursul european al statelor din Balcanii de Vest. Vom continua eforturile în această direcție”, a transmis oficialul român.

Totodată, secretarul de stat român a evidențiat rolul important al Reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (South-Eastern Europe Defence – SEDM) inițiativă a cărei președinție este deținută de România. A subliniat că acest format reunește țări din regiunea Mării Negre, din Balcanii de Vest și din sudul Europei, urmărind consolidarea cooperării regionale, în vederea reducerii vulnerabilităților și gestionarea provocărilor și asigurării unui climat de securitate stabil.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *