83 de judecători acuză Parlamentul de încălcare a Constituției prin modul de incriminare penală a organizării jocurilor de noroc

Secţiile Unite ale ÎCCJ au sesizat CCR pe neconstituţionalitatea completării Codului penal de către Camera Deputaţilor cu prevederi referitoare la nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. În opinia ÎCCJ, principiul bicameralismului a fost încălcat, conform News.ro.

Cu participarea unui număr de 83 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal. Secţiile Unite au dezbătut şi au hotărât sesizarea Curţii Constituţionale, reclamând atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Judecătorii consideră că amendamentele au fost introduse într-un proiect de modificare a Codului Penal care în forma iniţială se referea la instituirea pedepsei între 1 şi cinci ani de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere şi care fusese respins de Senat. Ulterior, la dezbaterile din Camera Deputaţilor, în propunere au fost introduse două noi articole, respectiv „nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”. Astfel, principiul bicameralismului a fost încălcat, consideră ÎCCJ.

Conform deciziei Camerei Deputaţilor, din data de 25 mai, Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal va fi completată astfel: după articolul 348 se introduce un nou articol, art. 348 indice 1 , cu următorul cuprins: „Nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc – (1) Desfăşurarea activităţii cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverinţă, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spaţiul propus, care atestă amplasarea spaţiului într-o localitate cu o populaţie mai mare de 15000 de locuitori, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. 2 (2) Eliberarea de către primărie a adeverinţei ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

De asemenea, după articolul 371 se introduce un nou articol, art. 371 indice 1 , cu următorul cuprins: „Tulburarea folosinţei locuinţei . – (1) Fapta prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prin care se împiedică folosinţa normală a locuinţei prin punerea titularului dreptului de folosinţă în situaţia de a nu-şi putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Proiectul iniţial prevedea pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care conduc fără permis şi fusese respins de Senat în 27 februarie 2023.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *