A fost ADOPTAT în Parlament: Verificarea informațiilor din cazierul judiciar, obligatoriu la frontieră

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, decizional, proiectul prin care devine obligatorie verificarea informațiilor din cazierul judiciar de polițiștii de frontieră, în cazul persoanelor care însoțesc minori, iar legea merge la promulgare. Regimul liberei circulații a românilor în străinătate este modificat la libera b) din 248/2005.

În urma verificării menţiunilor înscrise în Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta constată că însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: 1. omor; 2. infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; 3. infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; 4. lipsire de liberatate în mod ilegal; 5. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; 6. trafic de ţesuturi sau organe umane; 7. infracţiuni de terorism”, se arată în proiect.

De la data intrării în vigoare a legii, Guvernul va modifica, în termen de 90 de zile, Normele metodologice de aplicare a legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a românilor în străinătate. Senatul a adoptat proiectul, în 21 decembrie 2022, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaților a votat inițiativa ca for decizional, astfel legea va merge la promulgare.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *